Ce spun specialiștii despre obiectele de patrimoniu furate și modul în care pot fi recuperate

26 ianuarie 2025, 21:25 (actualizat 26 ianuarie 2025, 21:51)

Nu este prima dată când obiecte de patrimoniu din tezaurul național au fost furate. Chiar Cloșca cu puii de aur a fost furată în 1875 de la Muzeul Național de un student acrobat care a coborât prin tavan chiar în seara de Crăciun. Hoțul a fost prins repede, dar a apucat să vândă unul dintre puii de aur unui ceasornicar care l-a topit. Experții spun că în astfel de cazuri poliția trebuie să acționeze repede ca hoții să nu aibă timp să topească obiectele sau să le vândă pe piața neagră.

Hoții care au dat spargerea la muzeul Drents din Olanda sunt profesioniști care au știut bine ce fură și cum să acționeze. Criticul de artă Pavăl Susara crede și că furtul ar fi putut fi comandat de un colecționar excentric care a ținut morțiș să aibă aceste piese de tezaur în propria colecție.

Fostul procuror general al României Augustin Lazăr a recuperat mai multe brățări dacice în cariera sa. Și el crede că hoții au acționat la comandă sau caută acum să vândă obiectele unui colecționar. El exclude varianta topirii obiectelor de tezaur pentru aur.

Însă investigatorul olandez în furtuturi de artă Arthur Brand crede că varianta furtului comandat de un colecționar este doar în filme. Cel mai probabil, hoții vor să topească obiectele din aur.

ARTHUR BRAND – investigator în furturi de artă: Dacă le topesc pentru aur, ar putea obţine 60.000 de euro. Dar trebuie să împartă la 3 pentru că sunt 3 hoţi, deci fiecare ia 20.000 de euro. Dacă vor fi prinşi, pedeapsa pentru furt este 3 ani, dar vor trebui să explice unui judecător pentru că topirea este distrugere de patrimoniu cultural ceea ce le.ar dubla pedepsa.

Brand spune că poliția trebuie să acționeze repede în astfel de situații pentru că hoții să nu apuce să distrugă obiectele. El crede că hoții vor fi prinși, dar cel mai important este să fie recuperate piesele de tezaur. Dar acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată.

În 2012, spre exemplu, hoți din România au furat 7 tablouri celebre printre care unele semnate de Picasso, Matisse și Monet dintr-un muzeu din Rotterdam. Picturile nu au fost găsite nici acum, iar hoții au susținut că le-au ars.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite