Ce se întâmplă dacă renunți la un medicament pentru scăderea în greutate?

Zepbound, medicamentul nou aprobat pentru pierderea în greutate, a ajuns pe piață în această lună. Persoanele care caută acest medicament ar putea fi nevoite să îl ia în viitorul apropiat – aproape tot restul vieții lor – dacă vor dori nu mai crească în greutate, confirmă o nouă cercetare, potrivit The New York Times.
Un studiu publicat luni a urmărit timp de 36 de săptămâni 670 de persoane care au luat tirzepatidă, compusul din Zepbound și din medicamentul pentru diabet Mounjaro. Studiul a fost finanțat de Eli Lilly, compania care produce ambele medicamente. Tirzepatida reglează nivelul de insulină și încetinește golirea stomacului. De asemenea, acționează asupra zonelor din creier care controlează foamea și pofta de mâncare. Ca urmare, oamenii pot pierde semnificativ în greutate: în medie, participanții la studiu au pierdut aproximativ 20 la sută din greutatea corporală în această perioadă.
După aceea, jumătate dintre participanți au continuat să ia o doză mare de tirzepatidă timp de un an, în timp ce cealaltă jumătate a primit o injecție placebo. Cei din studiu au fost supuși, de asemenea, la consiliere privind stilul de viață, asigurându-se că mănâncă mai puține calorii și fac exerciții fizice în mod regulat.
Persoanele care au continuat să ia tirzepatidă timp de încă un an au mai pierdut, în medie, încă 5,5 procente din greutatea corporală. Cei care au fost trecuți pe placebo, însă, au câștigat în medie 14 la sută din greutatea corporală. Cei care au luat placebo au avut, de asemenea, tendința de a avea un nivel mai ridicat de colesterol, de zahăr în sânge și de tensiune arterială decât în timpul tratamentului cu tirzepatidă, a declarat Dr. Louis Aronne, autorul principal al studiului și director al Centrului de control cuprinzător al greutății de la Weill Cornell Medicine.
Nimic din toate acestea nu-i surprinde pe medicii care prescriu aceste medicamente.
„Nu i-am da cuiva un medicament pentru tensiune arterială, spunându-i: «Grozav, tensiunea arterială este acum mai bună, ar trebui să renunți la el»”, a declarat Dr. Michelle Hauser, director de medicină a obezității la Stanford Lifestyle and Weight Management Center. „Într-un fel, oamenii au această gândire magică în jurul obezității, ca și cum pierderea în greutate datorită acestui medicament va rămâne veșnic așa.”
Cercetările au arătat rezultate similare pentru cei care iau semaglutide, un compus din medicamentul pentru diabet Ozempic și din medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy.
Persoanele din grupul placebo nu și-au recăpătat toată greutatea pierdută în primele 36 de săptămâni ale studiului. Nu este clar dacă au păstrat o parte din greutate din cauza unui efect persistent al tirzepatidei, a spus Dr. Aronne, sau dacă consilierea privind stilul de viață a jucat un rol.
Cu toate acestea, creșterea în greutate este adesea o realitate pentru numeroșii pacienți care doresc să renunțe la aceste medicamente, a declarat Dr. Melanie Jay, director al programului cuprinzător N.Y.U. Langone privind obezitatea. Efectele secundare pot fi obositoare, mai ales când oamenii încep să ia medicamentele: cincizeci și trei de persoane au renunțat la studiu din cauza efectelor secundare precum greața, diareea și constipația.
Costul este, de asemenea, un factor – acoperirea oferită de asigurare medicală poate fi punctuală, iar prețul de listă al Zepbound este de peste 1.000 de dolari pe lună, deși unii pacienți ajung să plătească mai puțin la farmacie. Adesea, pacienții se luptă pur și simplu să găsească medicamentele; unele doze de Wegovy și Ozempic sunt în tot mai rar de găsit, iar Mounjaro s-a confruntat, de asemenea, cu probleme de aprovizionare în ultimul an.
Iar unii pacienți pur și simplu nu doresc să se injecteze la nesfârșit.
„Nimeni nu vrea să ia medicamente la nesfârșit”, a spus Dr. Jay. „Pentru orice”.
Tirzepatida și medicamentele asemănătoare sunt considerate medicamente pe termen lung, dar nu există încă date solide despre ceea ce se întâmplă atunci când oamenii le iau timp de zeci de ani. Ozempic, Wegovy, Mounjaro și Zepbound aparțin toate unei singure clase de medicamente care se află pe piață de mai puțin de 20 de ani. „În marea schemă a medicamentelor, aceasta este o perioadă foarte scurtă de timp”, a spus Dr. Hauser.
Deocamdată, medicii au spus că încearcă să echilibreze efectele secundare și posibilele riscuri ale acestor medicamente cu problemele de sănătate care vin odată cu obezitatea netratată.
Dar, au recunoscut ei, singura modalitate de a menține beneficiile medicamentelor pentru pierderea în greutate ar putea fi aceea de a rămâne pe ele.
„Dacă un pacient vrea să renunțe la medicamente, vom încerca. Dar spunem, de asemenea, care sunt rezultatele – până acum, se pare că cei mai mulți se vor îngrășa din nou”, a declarat Dr. Jay. „Și asta nu este vina ta. Fiindcă obezitatea este o boală, iar acest medicament ajută la rezolvarea ei.”