Ce se întâmplă cu adevărat cu bateriile electrice la sfârșitul duratei de viață a vehiculului. Multe sunt folosite pentru a stoca energie necesară pentru reîncărcarea mașinii sau utilizare domestică

Mașină electrică. Bateria unei mașini electrice. Sursa foto: Profimedia Image
Mașină electrică. Bateria unei mașini electrice. Sursa foto: Profimedia Image
4 iulie 2024, 10:40 (actualizat 4 iulie 2024, 10:49)

Imaginea negativă a cimitirelor enorme de baterii îngrămădite este una peste alta este asociată frecvent cu noțiunea de mașină electrică, potrivit jurnaliștilor de la Thisismoney.co.uk

În timp ce vehiculele electrice (EV) au numeroase beneficii pentru mediu și sănătate, emisiile zero fiind cele mai evidente, pentru fabricarea lor sunt folosite totuși folosesc materiale care au un impact care nu este de neglijat asupra mediului.

Bateriile mașinilor electrice sunt elementul din componența lor care suscită cele mai multe îngrijorări în privința protecției mediului, dar a fost inițiat un curent de reciclare a bateriilor care implică noi investiții în modalități prin care acestea pot avea o a doua viață.

Ce se întâmplă când bateria unei mașini electrice ajunge să aibă o a doua viață în afara mașinii?

Care este durata de viață a bateriilor mașinilor electrice?

Presupunerea că bateriile EV pot avea o singură viață, cea în care alimentează mașinia electrică, este falsă.
O astfel de baterie nu mai este potrivită pentru a alimenta un vehicul doar după ce s-a redus la aproximativ 70% – 80% din capacitatea sa inițială.

Tesla a numit acest aspect „mitul bateriei” în Raportul său de impact din 2023, afirmând că „bateriile Tesla se degradează doar cu 15% după 200.000 de mile – durata medie de viață a unui vehicul în SUA”.

Predicțiile actuale ale industriei cu privire la durata de viață a bateriei unui EV sunt de la 10 la 20 de ani înainte de a fi nevoie să fie înlocuită.

Deoarece majoritatea garanțiilor acordate pentru baterii bateriei variază între șapte sau opt ani, șoferii nu trebuie să-și facă griji cu privire la durata de viață a bateriei, deoarece ea va fi înlocuită înlocuită oricum în perioada în care se află în garanție.

Odată ce o baterie a ajuns la sfârșitul forțat al primei sale durate de viață, poate continua să aibă mai multe alte vieți.

Cele mai multe utilizări în „a doua viață” sunt ceel legate de stocarea energiei domestice sau comerciale – o piață în curs de dezvoltare rapidă, care implică producători, companii de tehnologie și energie, rețeaua electrică națională și grupuri de cercetare în domeniu.

Atenție la garanțiile pentru bateriile mașinilor electrice

Nimeni nu ar trebui să cumpere vreodată o mașină, nouă sau folosită, fără a verifica detaliile garanției și același lucru este valabil și pentru vehiculele electrice.

Mașinile electrice tind să aibă două garanții; una pentru mașina în sine și alta pentru baterie.

Cele mai multe garanții ale bateriei producătorilor funcționează pe un reper de performanță sau capacitate: Kia, de exemplu, va acoperi orice reparație sau înlocuire dacă bateria mașinii electrice Kia scade sub 70% din capacitate în termen de opt ani (sau 160.000 de mile) de la data achiziției.

Nissan oferă garanție pentru opt ani sau 160.000 de mile și un prag de nouă din 12 bari din capacitatea bateriei, în timp ce Mercedes oferă opt ani sau 100 până la 150.000 de mile, în funcție de model.

Evitați garanțiile producătorilor care acoperă bateria numai în cazul unei defecțiuni complete, deoarece veți fi totuși responsabil pentru costul reparațiilor sau înlocuirii ei dacă funcționează la un nivel subnormal.

Și verificați întotdeauna detaliile fine ale garanției pentru a vă asigura că este cât mai cuprinzătoare.

Costul unei baterii EV va diferi în funcție de faptul dacă o reparați sau înlocuiți.

În 2022, Bloomberg New Economic Finance (BNEF) a stabilit costul bateriei la 118 lire sterline pe kilowatt-oră, astfel încât o baterie Kia EV6 de 77,4 kWh ar costa aproximativ 9.136 lire sterline pentru a fi înlocuită.

Un raport din 2023 al specialiștilor în materie de baterii pentru vehicule electrice (Recurrent) au arătat că din 15.000 de vehicule electrice aduse pe piața din SUA între 2011 și 2023, doar 1,5% au necesitat o baterie nouă.

Dintre acestea au fost modele anterioare anului 2015 (în principal Tesla Model S și Nissan Leaf). Orice rechemare în serivice din cauza bateriei precum cele care au afectat Hyundai Kona între 2019 și 2020 sunt acoperite de garanție.

Indiferent dacă cumpărați sau vindeți un vehicul electric folosit, asigurați-vă că garanția bateriei este transferabilă și verificați câți kilometri sau câți ani sunt mențioanți în aceasta și dacă poate fi extinsă.

A doua viață în privința stocării de energie a bateriei EV

JLR (Jaguar Land Rover) a anunțat recent cea mai nouă inițiativă a sistemului de stocare a energiei bateriei (BESS).

Dezvoltat împreună cu start-up-ul din domeniul stocării energiei, Allye Energy, sistemul BESS de la JLR va folosi baterii portabile de a doua durată de la Range Rover și Range Rover Sport PHEV pentru a stoca energie care poate fi apoi folosită pentru a reîncărca până la nouă baterii Range Rover PHEV simultan.

Fiecare sistem BESS portabil folosește șapte baterii aflate la a doua viață și poate stoca 2790 kWh de energie – consumul pentru aproape o lună aproape o lună al unei case medii din Marea Britanie. Unitatea se încarcă cu încărcătoare CCS standard.

BESS va fi, de asemenea, utilizat pentru a oferi stocare de energie pentru comercianții cu amănuntul sau pe site-urile JLR și pentru a sprijini încărcarea rapidă atunci când conexiunile la rețeaua locală de alimentare cu energie pot fi restricționate. JLR le va oferi și pentru uz comercial.

JLR și-a propus să producă suficientă energie cu bateriile aflate la a doua viață, adică un total de 7,5 MWh de energie, pentru a alimenta 750 de case pentru o zi până la sfârșitul anului 2023.

Alți producători cu sisteme BESS similare și parteneriate energetice pentru o a doua viață a bateriilor sunt: Mercedes, Nissan, Toyota, Renault, Volvo și Tesla.

În martie, Volvo Energy a semnat o scrisoare de intenție cu Connected Energy pentru a dezvolta în comun un sistem „E-Stor” care va utiliza sisteme de stocare a bateriilor aflate la a doua viață de 300 kW la două service-uri auto Volvo Truck din Marea Britanie și Irlanda.

Sistemul va interveni și va alimenta încărcătoarele folosind energia de la rețea stocată și sursele regenerabile aflate la fața locului în perioadele de consum intens, când nu există suficientă putere numai din rețea.

Soluții de stocare a bateriei mașinii electrice pentru acasă

Pentru șoferii de vehicule electrice, unele dintre cele mai eficiente soluții de stocare a bateriei vehiculelor electrice aflate la a doua viață sunt cele care pot fi încorporate acasă.

Dacă aveți panouri solare în casă, atunci o baterie electrică aflată la a doua viață poate fi adăugată ca parte a unui sistem de stocare a bateriei, energia stocată fiind utilizată în gospodărie.

XStorage de la Nissan oferă bateriilor vehiculelor electrice Nissan o a doua viață în acest fel.

Bateria refolosită a unei mașini electrice stochează energie regenerabilă (de la panouri solare, energie eoliană, încălzire prin pardoseală). Poate fi controlat cum și când este utilizată energia stocată, economisind bani pentru că nu se mai folosește electricitatea furnizată de rețea.

Guvernul Regatului Unit prognozează că tehnologii precum sistemele de stocare a bateriilor ar putea duce la economii în sistemul energetic din Regatul Unit cu 40 de miliarde de lire sterline până în 2050, reducând facturile de energie ale oamenilor în acest proces.

De ce nu vei recicla niciodată singur bateria

Odată ce garanția bateriei este expirată sau în cazul puțin probabil în care bateria EV trebuie înlocuită înainte de aceasta, producătorul se va ocupa de înlocuirea și reciclarea bateriei.

Dacă ați cumpărat un vehicul electric la mâna a doua, atunci se aplică același lucru. Dacă ați cumpărat în mod rezonabil un vehicul electric folosit care este încă în garanție și ați făcut transferul ei, atunci producătorul o va repara sau o va înlocui, apoi o va recicla gratuit.

Reciclarea bateriilor – cum sunt reutilizate materialele?

Reciclarea nu se află nicidecum în stadiul pe care și-l dorește industria auto, deoarece piața activă de reciclare a bateriilor este încă la început.

Grupul de campanie Friends of the Earth a estimat că, în prezent, doar 5% din litiu-ionul din bateriile vehiculelor electrice este îndepărtat în timpul unui proces de reciclare astfel încât să poată fi folosit în altă parte.

Dar așteptările sunt ca, pe măsură ce piața vehiculelor electrice continuă să crească va exista și o creștere uriașă a tehnologiilor de reciclare. Investițiile în acest domeniu provin atât din sectorul privat, cât și din sectorul public.

În martie 2023, Centrul de inginerie avansată de proiectare și producție al Universității Nottingham Trent a primit o parte a unui proiect de cercetare mai amplu de 4,3 milioane de lire sterline pentru a stabili un proces de reciclare sau reutilizare a bateriilor EV.

Profesorul Daizhong Su, șeful ADMEC, a declarat: „Reciclarea este cea mai ecologică modalitate de a face față bateriilor după a doua lor viață și are potențialul de a le transforma într-o resursă economică majoră în Europa, cu o valoare de până la 23 de miliarde de lire sterline pe an, deoarece materiile prime pe care le conțin pot fi utilizate ulterior”.


În prezent, există două tipuri de reciclare a bateriilor mașinilor electrice: pirometalurgie și hidrometalurgie, dar majoritatea unităților de reciclare folosesc pirometalurgia.

Pirometalurgia este o metodă învechită care arde bateriile în zgură pentru a extrage metalele și este foarte consumatoare de energie, deoarece necesită temperaturi atât de ridicate. Pe de altă parte, nu necesită un pre-tratament complicat.

Hidrometalurgia dizolvă bateriile în acid, deci este mult mai puțin consumatoare de energie și poate fi ajustată pentru diferite configurații ale bateriilor. HSBC stabilește rata de recuperare a metalelor cheie – cobalt, nichel și litiu – ajunge la 98%.

Industria se îndreaptă către hidrometalurgie și o a treia opțiune: reciclarea directă.

Reciclarea directă folosește baterii uzate pentru a separa, fără a distruge, materialele active din anodul și catodul bateriei litiu-ion pentru a regenera materialele active. Metoda produce un nivel scăzut de carbon și este relativ ușor de folosit.

Reciclarea directă va închide bucla de fabricare a bateriei. Rezultatele preliminare arată că acest lucru ar putea reduce impactul asupra mediului cu până la 54% față de producția actuală cu litiu-ion care se produce în buclă deschisă.

În 2022, Office for Zero Emission Vehicles (OZEV) a deschis o competiție de 7 milioane de lire sterline pentru soluții la provocări precum reciclarea bateriilor, pentru a îmbunătăți sustenabilitatea acestora pe măsură ce trecem la vehiculele electrice.

Unde se așteaptă să ajungă industria de reciclare pe măsură ce piața vehiculelor electrice continuă să crească?

HSBC consideră 2025 anul în care „aproape un milion de baterii care se află acum în funcțiune în cadrul flotei mondiale tot mai mari de vehicule electrice nu vor mai fi adecvate scopului”.

Banca vede acest lucru drept „punctul de decolare pentru o industrie nouă, importantă și în creștere rapidă, care doar va deveni mai importantă: reciclarea bateriilor mașinilor electrice”.

Pe măsură ce multe baterii de vehicule electrice încep să fie retrase de la vehiculele electrice, iar beneficiile de mediu și rentabilitatea reciclării par din ce în ce mai consistente, reglementări din ce în ce mai aspre ale industriei încep să intre în vigoare.

În curând ciclul de viață al unei baterii va fi monitorizat îndeaproape.

Acest lucru se datorează faptului că o nouă reglementare a UE va cere tuturor vehiculelor electrice să aibă „pașapoarte pentru baterie” din februarie 2027.

Fiecare vehicul electric nou va trebui să aibă un pașaport care dovedește originea materiilor prime pe care le conține bateria, cât de mult din conținut este reciclat și amprenta de carbon produsă pe timpul duratei de viață inclusiv în timpul producerii și transportului acestora.

Baterii Renault aflate la „a doua lor viață”, folosite pentru a alimenta o ambarcațiune electrică

Nu toate bateriile cu litiu ion pentru vehicule trebuie reciclate odată ce au fost scoase din mașinile electrice.

Producătorul francez de mașini Renault a făcut echipă cu o companie maritimă specializată pentru a dezvolta prima barcă de pasageri complet electrică alimentată de bateriile aflate la a doua viață ale producătorului.

Denumită Black Swan, noua ambarcațiune reprezintă un prim pas către îndeplinirea angajamentului luat de producătorul de bărci Seine Alliance pentru a produce o flotă pentru croaziera fluvială complet electrică până în 2024.

Urmând să intre în funcțiune în 2020, Black Swan poate transporta până la opt pasageri și este pionieră în utilizarea bateriilor litiu-ion care au avut deja „o primă viață” în structura mașinii Renault Z.E.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite