Ce să faci la Roma în timpul funeraliilor Papei Francisc. Numărul vizitatorilor străini în Italia a atins un maxim istoric

Cappella Sistina, Capela Sixtină/ Profimedia images
23 aprilie 2025, 17:59 (actualizat 23 aprilie 2025, 21:06)

Credincioșii se vor aduna la Roma pentru a aduce un ultim omagiu Papei Francisc, care a murit pe 21 aprilie, înmormântarea sa fiind programată pentru sâmbătă, 26 aprilie, la ora 11.00, ora României.

Numărul vizitatorilor străini în Italia a atins deja un maxim istoric – iar Roma este și mai plină decât de obicei în acest an din cauza Jubileului de la Vatican, în cadrul căruia se estimează că peste 32 de milioane de pelerini se vor înghesui alături de vizitatorii obișnuiți, care au fost în număr de 37,3 milioane anul trecut.

„Vom vedea o prezență mediatică uriașă, mult mai mare decât pentru Papa Benedict, deoarece Francisc este un papă actual”, a declarat pentru CNN, înainte de moartea papei, Mountain Butorac, care organiza pelerinaje la Roma și tururi ale Vaticanului ca The Catholic Traveler. Cu toate acestea, a adăugat că el crede că numărul mulțimilor va fi similar cu cel de la funeraliile lui Benedict: „Nu mă aștept la cifre apropiate de [funeraliile] Papei Ioan Paul al II-lea”. Aproximativ patru milioane de îndoliați s-au adunat la Roma pentru moartea lui Ioan Paul al II-lea în 2005.

Conclavul – întâlnirea cardinalilor pentru alegerea unui nou papă, de obicei la două sau trei săptămâni după decesul pontifului precedent – va fi „o mare atracție pentru oameni”, a spus Butorac, adăugând că, spre deosebire de cazul lui Benedict al XVI-lea, persoanele în doliu care nu au mult timp la dispoziție ar putea fi nevoite să aleagă între a călători la Roma pentru funeralii sau pentru conclav.

Înmormântarea Papei Francisc este programată pentru sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10.00, ora 11.00 ora României.

Sicriul lui Francisc a fost transferat de la reședința papală de la Casa Santa Marta la Bazilica Sfântul Petru la începutul zilei de miercuri, 23 aprilie.

După o ceremonie în interiorul bazilicii, publicul poate trece pe lângă sicriu. Bazilica va fi deschisă miercuri până la miezul nopții, joi de la 7.00 la 24.00 și vineri de la 7.00 la 19.00.

La ora 20.00 va avea loc o ceremonie de închidere a sicriului.

Înmormântarea, care va avea loc sâmbătă la ora 10.00 (ora 11.00, ora României), va avea loc în Piața Sfântul Petru, în fața bazilicii, și va fi deschisă publicului.

Biletele nu sunt necesare, dar vor fi cozi extrem de lungi.

Va avea loc o recomandare și un salut final, înainte ca sicriul lui Francisc să fie dus în Bazilica Sfântul Petru pentru restul slujbei.

Trupul său va fi apoi dus la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, la puțin peste trei kilometri est de Sfântul Petru, pentru înmormântare.

Traseul nu a fost încă anunțat.

Elementele religioase ale funeraliilor unui papă sunt stabilite în „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis” (în latină „Ritualuri funerare pentru Pontiful Roman”). Cu toate acestea, papii mai pot interveni asupra planurilor, așa cum a făcut Francisc când a aprobat o ediție actualizată a cărții liturgice în 2024.

Francisc a scris în autobiografia sa din 2025, „Speranța”, că funeraliile propuse erau „excesive” și că a aranjat să le „ușureze”. De asemenea, el și-a ales locul de înmormântare și va fi primul papă din ultimul secol care va fi înmormântat în afara Vaticanului. El s-a închinat în mod regulat la Santa Maria Maggiore, iar ultima dată a făcut o vizită surpriză acolo pe 12 aprilie.

Perioada de doliu

Regulile Vaticanului stipulează că papa trebuie să fie înmormântat între a patra și a șasea zi de la moartea sa. Înmormântarea declanșează oficial nouă zile de doliu, cunoscute sub numele de „Novendiales”, în care slujbele pentru Papa Francisc vor avea loc zilnic până pe 4 mai.

În această perioadă, cardinalii din întreaga lume vor ajunge la Roma, pregătiți pentru conclav, a cărui dată nu a fost încă anunțată.

„Fiecare cardinal are o biserică titulară aici și, astfel, de obicei, cu două zile înainte de începerea conclavului, ei vor ţine o slujbă la biserica lor”, a spus Butorac.

„Cu o zi înainte de conclav, există o slujbă în Bazilica Sfântul Petru. Aceasta este, de asemenea, deschisă publicului. Toți cardinalii vor fi acolo. După aceasta, ei se îndreaptă spre Capela Sixtină, pentru a nu mai fi văzuți în public până la alegerea papei.”

Conclavul

Conclavul pentru alegerea viitorului papă nu poate începe mai devreme de 15 zile de la moartea papei precedent (care ar fi 6 mai), deși data exactă va fi stabilită de cardinali în zilele următoare.

În timpul conclavului, în timp ce cardinalii sunt ascunși în Capela Sixtină, mulțimile se adună în Piața Sfântul Petru pentru a se ruga, sperând să fie acolo când vor vedea fum alb ieșind din Capela Sixtină, ceea ce înseamnă că a fost ales un nou papă.

La scurt timp după aceea, noul papă ales va saluta mulțimea din piață de la balconul său.

Nu aveți nevoie de bilet pentru a fi în piață, dar va trebui să treceți prin sistemul de securitate pentru a avea acces, a spus Butorac.

Pentru cei care doresc să fie martori, în prima zi a conclavului, există un singur vot, seara. În zilele următoare, sunt patru voturi: două dimineața, două după-amiaza târziu. De două ori pe zi, până la alegerea unui papă, buletinele de vot vor fi arse. Fumul negru care iese din Capela Sixtină înseamnă că nu a fost ales niciun papă. Alb înseamnă că există un nou papă.

Votul continuă în fiecare zi, cu o pauză la fiecare cinci zile, până când este ales un nou papă. Odată ce acest lucru se întâmplă, buletinele de vot sunt imediat arse pentru a produce fumul alb.

„Orele sunt de obicei publice, astfel încât oamenii să știe când să fie în piață”, a spus Butorac. „De asemenea, nu există locuri – așa că așteptați-vă să stați în picioare ore întregi.” Votul poate dura ore întregi, așa că fiți pregătiți să așteptați.

Cum să ajungeți acolo

Roma are două aeroporturi internaționale. Fiumicino, la aproximativ 27 de kilometri sud-vest de centrul orașului, este cel mai aglomerat aeroport din Italia și hub-ul pentru companiile aeriene non-europene.

Ciampino, situat la sud-est de oraș, este mult mai mic și mai aproape de centrul Romei. Acesta deservește în prezent companii aeriene bugetare cu rute intra-europene, precum și două destinații în Maroc.

De la Fiumicino, trenul Leonardo Express pleacă la fiecare 15 minute spre stația Termini din centrul orașului. Alternativ, taxiurile percep o taxă fixă de 55 de euro (58 de dolari) pentru destinațiile din interiorul zidurilor orașului. Autobuzele către Termini durează 50 de minute și costă 9,90 euro (10,40 $) dus-întors.

De la Ciampino, un taxi costă 40 de euro (42 de dolari) sau autobuzele către Termini durează 40 de minute și costă 9,90 euro.

Deși zborul spre Roma este evident direct, merită să luați în considerare și zborurile spre alte aeroporturi italiene importante.

Gara Termini din Roma este un nod al liniei de cale ferată de mare viteză din Italia, ceea ce înseamnă că Milano este la puțin peste trei ore distanță, iar Napoli la aproximativ o oră.

Unde să vă cazați

Roma va fi incredibil de aglomerată, așa că are sens să vă cazați în apropierea Catedralei Sfântul Petru – deși fiți conștienți de faptul că hotelurile sunt deja rezervate pe parcursul anului 2025 din cauza Jubileului.

Orașul Vatican se află pe partea de vest a Tibrului, peste râu de centrul istoric al Romei. Rione (cartierul) Prati se află chiar deasupra acestuia și este recomandat pentru cazare. Campo Marzio, în centrul istoric, este chiar peste apă – oriunde lângă Campo de’ Fiori sau Piazza Navona este, de asemenea, o plimbare ușoară până la Vatican.

Nu găsiți nimic? Cea mai apropiată stație de metrou de Vatican este la Ottaviano. Dacă vă cazați oriunde în jurul Piazza di Spagna (Treptele Spaniole) sau în zonele mai ieftine din jurul Piazza della Repubblica și al gării Termini, veți fi la doar câteva minute distanță cu metroul.

În timp ce multe hoteluri par să fi majorat tarifele camerelor, există unele cu disponibilitate la prețuri mai rezonabile. Verificând Booking.com marți, după anunțul înmormântării și al depunerii la mormânt, au fost găsite diverse hoteluri de două și trei stele în apropiere de Termini pentru aproximativ 500 de euro (574 de dolari) pentru trei nopți, de miercuri până sâmbătă. Nu este momentul să optați pentru un hotel de cinci stele – hotelul de lux Bvlgari, de exemplu, care se află la câțiva pași de Vatican, vindea camere pentru aceleași date (trei nopți) pentru 8.310 euro (9.539 $).

Dacă doriți să petreceți doar o noapte și oferta pare slabă, ar putea fi mai accesibil să stați mai mult. De exemplu, Hotelul Lancelot, un hotel de familie de trei stele din apropierea Colosseumului, a impus un sejur minim de trei zile în timpul perioadei de deces și înmormântare; cu toate acestea, nu și-a majorat tarifele rezonabile. O cameră single pentru trei nopți costă 420 de euro (482 de dolari) începând de marți.

Ce să faceți

Orașul Vatican este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat într-o excursie la Roma, dar aceasta este o perioadă în care își închide operațiunile turistice.

Capela Sixtină, de exemplu, va găzdui conclavul, în timp ce Sfântul Petru va fi folosit pentru înmormântarea de stat. Muzeele vor fi, de asemenea, închise sâmbătă, 26 aprilie, iar toate vizitele la Grădinile Vaticanului și la Necropola de pe Via Triumphalis sunt suspendate, potrivit unei declarații de pe site-ul Musei Vaticani.

În schimb, dacă aveți timp să vizitați obiectivele turistice, va trebui să părăsiți Cetatea Vaticanului.

La 10 minute de mers pe jos de Piața Sfântul Petru se află colosalul Castel Sant’Angelo, construit inițial ca mausoleu al împăratului Hadrian, iar apoi folosit ca fortăreață papală. Aici s-a refugiat Papa Clement al VII-lea în timpul Sacului Romei din 1527, scăpând în cele din urmă din oraș.

Dacă sunteți aici pentru a-i aduce un omagiu lui Francisc, probabil că veți dori să petreceți ceva timp în biserică. Din fericire, bazilicile Romei sunt muzee de sine stătătoare, așa că veți vizita obiectivele turistice.

Cele mai importante dintre acestea sunt celelalte trei „bazilici papale” ale orașului – care se situează imediat sub Sfântul Petru ca importanță pentru Biserica Catolică. San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore și San Paolo Fuori le Mura au fiecare o „porta santa” (ușă sfântă) și un altar papal. Despre acesta din urmă, aflat la capătul străzii Via Ostiense, din ce în ce mai la modă, se spune că este locul de odihnă al apostolului Sfântul Pavel.

Santa Maria Maggiore va fi probabil supusă unor restricții de vizitare în jurul datei funeraliilor. Deocamdată nu au fost anunțate informații.

Dacă doriți să vă “întâlniţi” cu Michelangelo, există mai multe opțiuni în locul San Pietro.

Biserica spectaculoasă Santa Maria degli Angeli este o baie romană în ruine pe care Michelangelo a reproiectat-o ca biserică, în timp ce statuia lui Hristos Înviat se află în Santa Maria Sopra Minerva, biserica din spatele Panteonului.

În afara orașului

Două dintre cele mai spectaculoase situri papale sunt situate în afara capitalei.

Castel Gandolfo a fost reședința de vară a papei din 1596 până când Francisc a lichidat-o, preferând să trăiască mai simplu. Din 2016, puteți vizita Palazzo Apostolico, sau Palazzo Papale (palatul papal) – precum și frumoasele sale grădini cu vederi spectaculoase asupra lacului Albano. În prezent, acesta este deschis publicului zilnic (consultați site-ul web pentru orar), deși va fi închis sâmbătă, 26 aprilie, în semn de doliu.

În Viterbo, la aproximativ 100 de minute cu trenul la nord de Roma, se află Palazzo dei Papi, sau Palatul Papilor. Între 1257 și 1281, Curia a fost mutată aici de la Roma și, cu această ocazie, a fost construit un palat papal măreț, care este deschis vizitatorilor și astăzi. Orașul a continuat să fie o escapadă preferată pentru papi chiar și atunci când aceștia se aflau la Roma – un pontif din secolul al XV-lea a adăugat chiar și o baie pentru a profita din plin de faimoasele ape termale din Viterbo.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite