Ce să faci în Dubai dacă nu vrei doar shopping și plajă? Iată câteva experințe unice

Dubai. Sursa foto: Cristian Pestrițu
20 aprilie 2025, 17:27

Anual, 7,15 milioane de turiști din toată lumea vizitează Dubaiul. Orașul din Emiratele Arabe Unite înregistrează o creștere anuală de 19,4% din 2022 până în prezent, conform datelor obținute de la Departamentul Economiei și Turismului din Dubai.

Pentru turiștii care îi trec pragul Dubai înseamnă, de regulă, clădiri de zeci de etaje, zgârie-nori spectaculoși, hoteluri în care luxul se îmbină cu ospitalitatea adusă la rang de artă, și mall-uri gigantice, care depășesc limitele imaginației.

Însă, Dubai nu a fost întotdeauna un oraș al afacerilor, modernității și luxului. În urmă cu mai puțin de 100 de ani, majoritatea bărbaților din Dubai erau implicați în pescuitul perlelor.

1966, anul în care au fost descoperite primele resurse de petrol, a marcat începutul avansului uriaș al zonei. Banii din aurul negru au transformat vechiul sat pescăresc în perla lumii arabe.

Dubai este astăzi un oraș futurist din Emiratele Arabe Unite care în ultimii 10 ani a pariat pe o carte nouă – artă și cultură. Cu un ritm de dezvoltare culturală care rivalizează marile capitale europene sau americane, Dubaiul are un scop clar: să se transforme într-un pol internațional al creativității și expresiei artistice.

Dubai Frame – fereastra simbolică între trecut și viitor.

Încă de la deschiderea din 2018 muzeul care spune povestea orașului a atras 1 milion de turișți. Anul trecut, în 2024, 2 milioane de turișți i-au trecut pragul. Investiția nu a fost deloc una mică: 62 de de milioane de dolari au fost cheltuiți de Guvernul din Dubai pentru a le oferi celor care le vizitează orașul o experiență de neuitat.

Dubai Frame este o bijuterie arhitecturală, proiectată de renumitul architect spaniel, Fernando Donis. Cu o înălțime de 150 de metri, această structură unică poate fi observată de toți turiștii care tranzitează autostrada principală ce te poartă dintr-o parte în alta a orașului.

Din interior, de la etajele superioare, clădirea îți oferă o perspectivă panoramică asupra orașului – într-o parte, cartierele tradiționale din Deira, în cealaltă, siluetele moderne care definesc noul Dubai.

La interior, expozițiile multimedia povestesc evoluția orașului, de la un modest sat de pescari la o metropolă modernă. Pentru cei mai curajoși există o zonă de promenadă la înălțime prin care poți păși pe podeaua de sticlă a pasarelei suspendate de parcă ai păși printre nori. Dubai Frame a fost gândită drept cea mai mare ramă foto din lume, care îi ajută pe turiștilor să facă tranziția din Vechiului Dubai în cel Nou.

Dubai Frame este deschis zilnic, timp de 12 ore, dar eu consider că cel mai bun moment pentru vizită este la apus, când lumina aurie a „golden hour” transformă priveliștea într-un tablou de neuitat. Prețurile biletelor: Adulți (vârsta 12 +): 50 AED (~ 60 RON), Copii (3 – 12 ani): 20 AED (~ 30 RON). Intrare este gratuită pentru copiii sub 3 ani și persoanele cu dizabilități.

3D Selfie Museum, locul în care arta prinde viață.

Dacă vrei o experiență interactivă și memorabilă, 3D Selfie Museum este locul ideal. O vizită aici te duce în lumea unor iluzii 3D fascinante și a decorurilor creative care oferă fundalul perfect pentru realizarea unor selfie-uri care să impresioneze orice internaut. Fiecare cameră din muzeu oferă o perspectivă unică și îi invită pe vizitatorii să combine arta cu distracția. Este cel mai mare muzeu de acest gen din lume și este situat chiar în inima Dubaiului.

În muzeu sunt amplasate peste 185 de lucrări 3D, ceea ce face din  fiecare colț al muzeului un decor de poveste. Sunt locuri în care pare că poți sfida gravitația sau că poți înota alături de balene, ori te poți regăsi față în față cu un tigru fioros.

Muzeul are și o atracție principală, o zona preferată de turișți, cea de artă imersivă, în care pentru puțin timp îți poți imagina că ești la plimbare prin spațiu sau că ai ajuns în adâncurile oceanului. Costul unui bilet pleacă de la 90 AED (~ 100 RON) / persoană.

ARTE Museum Dubai, un sanctuar al artei digitale.

ARTE Museum este primul muzeu permanent de artă digitală din Orientul Mijlociu. Amplasat lângă celebrul Dubai Aquarium din Dubai Mall, acest muzeu nu oferă doar o experință expozițională, ci și o călătorie multisenzorială în peisaje digitale spectaculoase, în care tehnologia și creativitatea se contopesc pentru a crea o experiență unică. Instalațiile sunt dinamice, complet imersive, iar proiecțiile video, sunetul ambiental și efectele speciale te conduc într-un tărâm în care granițele dintre realitate și fantezie dispar.

Recomandare: Vizitează dimineața, în timpul săptămânii, pentru a evita aglomerația. Prețurile de intrare: Intrare generală (12 + ani): 149 AED (~ 177 RON), Copii (4 -11 ani): AED 119 (~ 141 RON). Intrare gratuită: Copii sub 4 ani.

Real Madrid World, o experiență unică ce poate fi trăită de orice vizitator, chiar dacă nu este fan al echipei.

La finele lui 2024, cu mare fast, una dintre cele mai iubite echipe din lume, Real Madrid, a deschis, primul parc tematic al unui club din lume. La inaugurarea Real Madrid World au fost prezenți doi dintre cei mai mari jucători din istoria clubului: Emilio Butragueño și Roberto Carlos.

Parcul tematic se întinde pe aproximativ șase hectare, însemnând echivalentul a șase terenuri de fotbal precum celebrul Santiago Bernabeu.  În parc, vizitatorii pot trăi senzații tari în Hala Madrid Coaster, singurul rollercoaster de lemn din Orientul Mijlociu.

Real Madrid World este amplasat în cadrul complexului Dubai Parks and Resorts și este mai mult decât un parc – este un omagiu adus echipei din Spania care continuă să scrie istorie în fotbal.

Vei găsi aici:

  • Turul campionilor, o incursiune interactivă prin istoria glorioasă a clubului;
  • Cinema 4D, unde poți retrăi marile meciuri cu efecte speciale și scaune în mișcare;
  • Zone tematice care imită atmosfera stadionului Santiago Bernabéu;
  • Restaurante și cafenele, inclusiv un lounge VIP care reproduce cabinele executive ale echipei.

Per total Real Madrid World este o experiență perfectă pentru familii sau grupuri de prieteni ce își doresc să combine sportul, divertismentul și nostalgia într-un singur loc. Intrare generală (adulți): 295 AED (~ 350 RON), Copii (3 – 12 ani): 245 AED (~ 290 RON). Copii (sub 3 ani): Gratuit.

Concluzie: Dubai este un oraș care nu încetează să inoveze și să inspire. Dacă ai în plan o vacanță în Emirate, Dubaiul cultural poate fi o opțiune demnă de luat în considerare, o realitate care merită descoperită.

Un articol de Cristian Pestrițu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă