Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar abandona Ucraina? NY Times cântărește riscurile

Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar abandona Ucraina?
Ce s-ar întâmpla dacă SUA ar abandona Ucraina? / Profimedia Images
8 februarie 2024, 11:55 (actualizat 8 februarie 2024, 12:30)

Oficialii americani recunosc că nu există nimic la orizont care ar putea egala puterea unui nou credit de 60 de miliarde de dolari alocat de Congres Ucrainei în războiul său cu Rusia, scrie The New York Times.

În urmă cu un an, când Washingtonul și o mare parte a Europei erau încă pline de optimism că Ucraina era pe punctul de-a respinge Rusia de pe teritoriul său, părea de neconceput ca Statele Unite să întoarcă spatele victimei agresiunii lui Vladimir Putin.

Acum, chiar și în timp ce democrații din Senat încearcă să salveze un pachet de ajutor pentru Ucraina, acest pericol rămâne real.

Iar contextul politic actual pare a fi foarte departe de cel din urmă cu 14 luni, când președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stat în fața unei sesiuni comune a Congresului, purtând puloverul său caracteristic de culoare verde închis, și s-a bucurat timp de un minut de ovațiile politicienilor americani.

Răsturnarea de situație a surprins Casa Albă. Chiar dacă Senatul reușește să avanseze ajutorul militar, există încă o mulțime de motive pentru a se îndoi că banii vor fi acordați, inclusiv opoziția furibundă a republicanilor din Cameră și presiunea fostului președinte Donald Trump pentru o poziție mai izolaționistă.

„Nu suntem concentrați pe planul B”

Consilierii președintelui Biden insistă că nu se agită încă pentru a găsi alte opțiuni.

„Nu suntem concentrați pe planul B”, a declarat miercuri la Bruxelles Jake Sullivan, consilierul președintelui pentru securitate națională, după o reuniune NATO cu omologii săi. „Suntem concentrați pe planul A”, care, potrivit acestuia, înseamnă adoptarea unui pachet de ajutor bipartizan care va permite Ucrainei „să se apere eficient și să recupereze teritoriul pe care Rusia îl ocupă în prezent”.

Dar în spatele ușilor închise se poartă discuții intense, la Washington și în Europa, despre alte opțiuni, inclusiv despre confiscarea a peste 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse care sunt ascunse în țările occidentale – un proces care se dovedește a fi mult mai complicat decât părea la început.

Un spion rus a reușit să lucreze în ministerul britanic de Externe și chiar s-a întâlnit cu viitorul rege

Un presupus spion rus a reușit să obțină azil în Marea Britanie, apoi să lucreze în Ministerul de Externe, unde a accesat secrete militare și informații britanice și chiar s-a întâlnit cu viitorul rege. Totul pe baza unor minciuni. El a susținut că fugea de talibani și că a venit direct din Afganistan, deși a trăit timp de șase ani în Rusia, scrie The Times.

Cu toate acestea, oficialii americani recunosc că nu se întrevede nimic la orizont care să egaleze puterea unui nou credit de 60 de miliarde de dolari din partea Congresului, care ar putea cumpăra o apărare aeriană consolidată, mai multe tancuri și rachete și un aflux uriaș de muniție.

Și, adaugă ei, simbolismul retragerii Americii acum ar putea avea consecințe profunde.

Scepticismul

Oficialii europeni care s-au temut de posibilitatea ca Trump să fie reales și să-și respecte promisiunea de-a se retrage din NATO încep să se întrebe, cel puțin în privat, despre fiabilitatea Statelor Unite, indiferent cine va fi președinte.

Dacă republicanii sunt dispuși să respecte cererea lui Trump de a vota împotriva continuării ajutorului acordat Ucrainei, s-a întrebat miercuri un diplomat european de rang înalt din Berlin, de ce s-ar mai baza Europa pe asigurarea lui Biden că Statele Unite vor „apăra fiecare centimetru” din teritoriul NATO?

Chiar și unii dintre foștii consilieri de securitate națională ai lui Donald Trump încep să spună că un eșec în finanțarea Ucrainei ar însemna o victorie strategică uriașă pentru Putin.

„Statele Unite au de făcut o alegere clară: să-i înarmeze pe ucraineni cu armele de care au nevoie pentru a se apăra sau să le taie ajutorul și să abandoneze Ucraina democratică în lupta sa pentru supraviețuire națională împotriva agresiunii lui Putin”, a declarat luni H.R. McMaster, fost consilier de securitate națională în mandatul lui Donald Trump.

El a precizat că, în timp ce Congresul se împotmolește în dezbateri, „abandonarea Kievului ar fi un cadou pentru axa de agresori Moscova-Teheran-Beijing-Phenian. Aliații și partenerii și-ar pierde încrederea în America, pe măsură ce acești agresori ar fi încurajați”.

„Nu este vorba de caritate”

În mod ciudat, amenințarea Congresului de a deraia ajutorul vine chiar în momentul în care Europa s-a angajat să aloce 54 de miliarde de dolari pentru reconstrucția țării în următorii patru ani, iar țări de la Norvegia la Germania se angajează să acorde noi ajutoare pentru armament.

„Este remarcabil cât de repede a evoluat Europa către un nou și substanțial program multianual de sprijin pentru Ucraina”, a declarat Christoph Trebesch, care conduce studiul Ukraine Support Tracker la Institutul Kiel pentru Economie Mondială din nordul Germaniei. „Pentru prima dată, Statele Unite sunt în urmă cu o mare diferență” în comparație cu ajutorul european, a spus el.

„Nu este vorba de caritate, este în interesul nostru de securitate”, a declarat miercuri, la sediul alianței, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a apărut la o conferință de presă alături de Sullivan. O victorie a Rusiei, a adăugat el, are impact asupra „securității europene și securității americane”.

Dar acest argument, potrivit căruia Occidentul trebuie să respingă Rusia în Ucraina sau să se confrunte cu pericolul de-a lupta cu ea pe teritoriul NATO, pare să-și piardă din eficiență în Congres. Iar unii membri republicani ai Congresului continuă să acuze Europa că nu-și face datoria, chiar dacă cele mai noi angajamente financiare schimbă ecuația.

Dar niciunul dintre aceste argumente, spun oficialii din SUA și Europa, nu poate depăși realitatea: dacă Statele Unite își retrag sprijinul financiar pentru Ucraina, o mare parte din necesitățile militare zilnice vor dispărea – începând cu apărarea aeriană împotriva barajelor aproape zilnice de rachete, drone și alte arme care vizează centrele urbane și infrastructura critică, cum ar fi rețeaua electrică. Iar dacă economia țării se prăbușește, se va pune capăt unui efort de doi ani pentru a salva o democrație tânără.

Republicanii care se opun ajutorului nu contestă în mod direct această logică, deși mulți dintre ei insistă asupra faptului că vărsarea de miliarde într-o țară cu o istorie profundă de corupție invită la abuzuri. În schimb, argumentul lor principal este că banii ar trebui cheltuiți acasă, la granița de sud, mai degrabă decât la granița Ucrainei cu Rusia.

Cei mai vehemenți dintre opozanți, inclusiv reprezentanții Marjorie Taylor Greene din Georgia și Matt Gaetz din Florida, susțin că ajutorul pentru Ucraina „pune America pe ultimul loc”.

Administrația Biden caută alternative

Luni de zile, Casa Albă i-a văzut ca pe un grup marginal. Dar sondajele de opinie arată că procentul alegătorilor republicani care spun că Statele Unite au cheltuit prea mult pentru apărarea țării este în creștere.

Iar acum mulți republicani au devenit rezistenți, aliniindu-și poziției susținute de multă vreme de Trump, care în campania din 2016 a declarat că nu dorește să apere Ucraina. Opt ani mai târziu, el insistă – fără a oferi detalii – că ar pune capăt războiului în 24 de ore.

Acum, opoziția a luat atât de mult amploare, încât chiar și liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, care a declarat în repetate rânduri că finanțarea războiului din Ucraina era una dintre prioritățile sale principale, pare să dea înapoi.

Între timp, consilierii lui Biden încearcă să găsească o altă cale de finanțare a Ucrainei dacă Congresul va îngropa ajutorul.

Planul de confiscare a activelor rusești este unul încâlcit. Nu este clar dacă rezervele ar putea fi folosite pentru a plăti apărarea aeriană și artileria. Chiar și asta, spun oficialii administrației, ar putea necesita o acțiune a Congresului – deși, probabil, se pot obține mai multe voturi în Camera Reprezentanților și în Senat pentru cheltuirea banilor Rusiei decât pentru cei ai Statelor Unite.

Se discută, de asemenea, despre efectuarea unor schimburi complexe de arme, asemănătoare cu ceea ce au făcut Japonia și Coreea de Sud, care au pus la dispoziția Statelor Unite proiectilele lor de artilerie. Ambele țări au declarat că nu ar putea exporta direct într-o zonă de război. Sau, poate, se va cere națiunilor europene să plătească pentru armele americane și să le trimită Ucrainei.

Dar este limpede că Europa nu are capacitatea de-a furniza singură mult mai multă muniție. În timpul celor 30 de ani de pace din ce în ce mai agitată cu Rusia, Europa și-a desființat o mare parte din capacitatea de producție.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat într-un discurs recent că „vom livra peste o jumătate de milion de cartușe de artilerie până luna viitoare” și „peste un milion până la sfârșitul anului”, dar a recunoscut că „mai mult ca sigur nu este o cantitate suficientă”.

De asemenea, Europa nu poate aduce o contribuție substanțială în privința dronelor. Iar Germania nu este dispusă să ofere cea mai puternică rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, Taurus, de teamă că aceasta va fi folosită în interiorul teritoriului rusesc. Rolul Germaniei se va afla cu siguranță în centrul unei întâlniri între cancelarul Olaf Scholz și Biden la Casa Albă, vineri.

Dacă SUA vor abandona financiar Ucraina, armata ucraineană nu ar fi brusc copleșită pe front, spun analiștii, dar degradarea forțelor sale ar fi inexorabilă.

„Ucraina ar putea rezista efectiv o parte din acest an”, a declarat Michael Kofman, expert în Rusia la Carnegie Endowment for International Peace din Washington. „Dar, în timp, nu ar exista nicio perspectivă de a reconstrui armata, iar asta îi va duce încet spre eșec.”

Absența unui ajutor american suplimentar, a spus el, ar „indica o traiectorie sumbră, negativă în a doua jumătate a acestui an”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite