Ce s-a întâmplat cu cele opt spitale regionale promise de autoritățile române
De-a lungul anilor, autoritățile române au promis construirea a opt spitale regionale pentru a moderniza infrastructura sanitară și a reduce presiunea asupra unităților medicale din București.
Anunțate încă din 2012, aceste proiecte au fost reluate de mai multe guverne, însă, în realitate, doar trei dintre ele sunt în faze concrete de implementare: Iași, Cluj și Craiova, arata jurnaliștii de la ziare.com
Inițial, guvernul Ponta a inclus în programul său de guvernare opt spitale regionale, situate în marile centre universitare: Iași, Cluj, Craiova, Timișoara, Târgu Mureș, Constanța, Brașov și Brăila/Galați.
După incendiul de la Colectiv din 2015, subiectul a fost reluat cu promisiuni ferme că spitalele vor fi gata până în 2020. Cu toate acestea, până la acea dată, nici măcar studiile de fezabilitate nu fuseseră finalizate.
Potrivit ziare.com, astăzi, doar trei proiecte au rămas în desfășurare, sub coordonarea Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS): Spitalul Regional de Urgență Iași, Spitalul Regional de Urgență Cluj și Spitalul Regional de Urgență Craiova.
Situat în partea de nord-est a municipiului Iași, acest spital va deveni principala unitate medicală de nivel terțiar pentru regiunea Moldovei. Proiectul include 850 de paturi, dintre care 101 pentru terapie intensivă, și o suprafață totală de peste 170.000 metri pătrați.
Prima etapă a lucrărilor, ce vizează pregătirea terenului, este aproape finalizată, urmând că execuția construcției să înceapă în curând.
Construit în localitatea Florești, la 10 km de Cluj-Napoca, acest spital va dispune de 849 de paturi, dintre care 84 destinate îngrijirii intensive. Proiectul prevede, de asemenea, un heliport și 1.400 locuri de parcare.
În prezent, lucrările de pregătire a terenului sunt în curs de finalizare, iar etapa a doua, ce include construcția propriu-zisă, urmează să înceapă după desemnarea constructorului, estimată pentru luna mai 2025.
Spitalul Regional Craiova va deservi regiunea sud-vest a țării, având 807 paturi pentru spitalizare continuă și 45 pentru spitalizare de zi. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat pe 4 martie 2025, iar în scurt timp vor începe lucrările de construcție.
Spre deosebire de proiectele din Iași și Cluj, acest spital are un termen de finalizare mai apropiat, fiind estimat că va fi gata până la sfârșitul anului 2026.
Deși inițial s-a vorbit despre opt spitale, celelalte cinci proiecte (Timișoara, Târgu Mureș, Constanța, Brașov și Brăila/Galați) au rămas la stadiul de promisiuni. Nu există fonduri alocate, iar Ministerul Sănătății nu a oferit termene clare pentru reluarea acestor proiecte.
Construcția spitalelor regionale rămâne un proces anevoios, afectat de întârzieri birocratice și lipsa finanțărilor adecvate.