Ce cred tinerii despre stagiul militar: ”Ar putea fi interesant, să vedem cum este | Armata, ca și gătitul, e o chestiune de pasiune”

7 februarie 2024, 11:04 (actualizat 7 februarie 2024, 21:36)

Proiectul Statului Major al Apărării prevede că stagiul să aibă o durata de 4 luni și să fie accesibil atât bărbaților, cât și femeilor între 18 și 35 de ani. În tot acest timp, militarul voluntar va beneficia gratuit de cazare, echipament, hrană și asistență medicală. În plus, va primi o indemnizație lunară cuprinsă între 2800 și 3200 de lei. Iar la finalizarea stagiului, încă trei salarii medii brute. Voluntarii vor rămâne în evidența centrelor militare și vor face parte din rezervă militară operațională.

Părerile tinerilor sunt împărţite când vine vorba de stagiul militar voluntar. Unii se tem că își vor pierde locurile de muncă dacă merg să facă pregătirea, iar alții spun că nu se gândesc la aşa ceva cât timp nu există o ameninţare reală pentru ţara noastră.

”Ar putea fi interesant, de curiozitate să vedem cum e, dar în caz de conflict, sincer nu aș vrea să fiu pe o listă… ”

”Dacă nu e pusă țara în niciun pericol eu zic că e inutil acest lucru.”

În ce condiții v-ați duce?

”Să lupt, pentru patrie, pentru țară, trebuie să luptăm pentru noi nu?”

”Armata, ca și gătitul e o chestiune de pasiune. Dacă nu ai tragere de inimă pentru așa ceva degeaba încerci. ”

De ce v-ați duce să vă pregătiți militar, pentru ce ați face-o?

”Disciplină, sănătate, pregătire.”

Armata română vrea să își reîmprospăteze rezervă

Armata română vrea să își reîmprospăteze rezervă și va trimite în Parlament un proiect de lege pentru stagiul militar voluntar. Senatorii și deputații din comisiile de apărare s-au întâlnit marți cu conducerea MApN și au promis că vor discuta proiectul în procedura de urgență, după ce acesta va primi toate avizele instituțiilor prevăzute de lege.

Reprezentanții armatei le-au cerut aleșilor să armonizeze legislația, astfel încât să-și poată reîmprospăta rezerva. Pentru asta, MApM are un proiect de lege care va ajunge în scurt timp în Parlament.

În urmă cu câteva zile, generalul Gheorghiță Vlad, șeful armatei, a declarat că românii ar trebui să se pregătească pentru un conflict și a vorbit despre antrenarea voluntarilor cu vârste de până la 35 de ani.

Declarațiile generalului român nu sunt singulare. În ultima vreme, șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, șeful armatei britanice, ministrul apărării din Germania sau cel din Norvegia au vorbit despre pregătirea pentru un posibil conflict cu Rusia.

Introducerea serviciului militar pe bază de voluntariat, ar îndepărta decizia reintroducerii serviciul militar obligatoriu.

România are în prezent 81 de mii de forțe militare active și 55 de mii de militari rezerviști. Cum serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2007, cei mai mulți dintre rezerviști sunt îmbătrâniți.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce mai rău, dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că vine pericolul dinspre Rusia. Nu vine niciun pericol. Dar ne trebuie o țară normală și trebuie să anticipezi lucruri, cum este și acest sistem de voluntariat, plătit, în care cine dorește învață basicul în artă apărării.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu este de părere că ar trebui să-i mulțumim șefului armatei pentru că a ridicat această problemă a pregătirii militare voluntare pentru serviciu în termen.

Dacă șeful Armatei nu ar fi ridicat această problemă, în opinia lui Virgil Bălăceanu, acest lucru ar fi dus la amânarea legii pentru încă unu, doi ani.

Introducerea serviciului militar pe bază de voluntariat, ar îndepărta decizia reintroducerii serviciul militar obligatoriu.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Nu toți românii sunt lași, trădători, fricoși

La aceste exerciții (n.r. de mobilizare) cei care au făcut stagiul militar până în 2007 s-au prezentat în proporție de peste 90%. Nu sunt toți românii lași, trădători, fricoși. Românii sunt gata, inclusiv pe baza voluntariatului să vină în armată” spune generalul.

Este o nevoie acută și noi, cu toții, trebuie să încurajăm această participare a cetățenilor la forme de pregătire militară voluntară, singura soluție de înlocuire a rezervei, spune generalul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite