Ce a arătat simularea Evaluării Naționale: Elevii au bariere lingvistice, nu știu să socotească, să-și ia notițe sau să scoată ideile principale dintr-un text
Elevii din București și din alte 25 de județe s-au întors la școală, după o săptămână de vacanță. Revenirea e dureroasă pentru cei de clasa a opta, care au încasat duşul rece al rezultatelor la simularea Evaluării Naţionale. Notele vor fi discutate cu profesorii şi cu părinţii.
Primele discuţii despre rezultatele obținute de elevii de-a opta la simularea Evaluării Naționale vor fi cele de la clasă. Experienţa de la corectare le-a lăsat multor profesori un gust amar.
Florin Ionescu, profesor de Limba și literature română: Am văzut lucrări de un dezinteres total, în care au fost completate doar grilele, acolo unde răspunsurile au fost trecute mai mult la nimereală, iar cele în care se presupunea elaborarea răspunsului au fost lăsate goale. În alte situaţii însă aş putea vorbi de o barieră lingvistică pe care elevii o au la ora actuală.
Acum cadrele didactice trebuie să vadă unde au greşit propriii elevi. Și să ia măsuri pentru îndreptarea situației.
Cristina Ghinescu, profesor titular de matematică, Școala Gimnazială Pia Brătianu, București: Comparativ cu media naţională, copiii noştri s-au descurcat foarte bine. Marea majoritate a copiilor au luat note peste 7. Au fost foarte multe note de 8 şi 9 şi am avut o notă de 10. Vom discuta la clasă cu elevii, cu borderourile, ce au făcut, ce au greşit şi ce putem remedia. Vom face şi şedinţe cu părinţii.
Rezultatele au arătat că la matematică, mai bine de jumătate dintre elevi nu au reuşit să obţină nota 5. Iar 14% abia au luat între 5 şi 6. La Limba şi literatura română, peste un sfert dintre elevi nu au luat nici măcar nota de trecere.
Marilena Stoica, directoarea Școlii Gimnaziale Pia Brătianu, București: Cred eu că o problemă este în clasele primare. Nu se poate ca la sfârşitul clasei a patra un copil să nu ştie să scrie, să citească, să socotească. Atâta timp cât în şapte ani nu au învăţat să socotească, credeţi dumneavoastră că mai învaţă în următoarele luni? Dar vor intra la liceu cu media 1, cu media 2, că şi aici este o problemă. De ce se intră la liceu cu mediile astea?
Daniela Vișoianu, expert în educație: Mulţi dintre copiii de clasa a şaptea, a opta nu ştiu încă să înveţe, nu ştiu să îşi organizeze timpul de învăţare. Nu ştiu să ia notiţe, nu se mai predă luatul de notiţe, nu ştiu să întocmească o fişă de lectură, să urmărească ideile principale dintr-o carte pe care o citesc sau dintr-un text.
Pentru toți elevii, următoarea vacanță, cea de primăvară, este programată în perioada 27 aprilie – 7 mai.
Ultimul modul de cursuri din acest an școlar, al cincilea, începe pe 8 mai șI se încheie pe 21 iunie.