CCR amână decizia la sesizarea lui Tăriceanu privind Dosarul Belina. Toader: Procurorul nu se poate substitui altor autorități

16 noiembrie 2017, 10:39

În opinia președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a DNA a doua Hotărâri de Guvern.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut joi, în fața judecătorilor Curți Constituționale, sesizarea depusă de Călin Popescu Tăriceanu în privința anchetei DNA declanșate asupra hotărârii de guvern din Dosarul Belina.

Competenta de apreciere a legalității actului administrativ, hotărârii de guvern, este o competență exclusivă a instanței de contencios, competența de apreciere a oportunității a împrejurărilor circumstanțelor, emiterii actului administrativ, rămâne în sarcina exclusivă a decidentului asa cum s-a stabilit și prin juristprudența instanței de contencios constituțional. În opinia noastră toate considerentele  care au fost dezvoltate, în decizia 68 de anul acesta, îți găsesc aplicabilitatea și în prezenta cauză dedusă judecății dvs. Cu deosebirea că decizia 68 partaja competențele de legiferare primară, ordonanță de urgență și legi și atunci ați statuat prin decizie că oportunitatea, împrejurările, circumstanțele rămân în sarcina decidentului iar constituționalitatea este competența exclusivă a Curții. În cazul acesta, coborând pe o treaptă în ierarhia actelor normative, oportunitatea, împrejurările, circumstanțele rămân în egala decidentului autorului actului administrativ, fiind un act inferior constitut legii, verificarea este de legalitate la instanța de contencios administrativ, a explicat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a spus că DNA are doar posibilitatea de declanșare a mecanismelor constituționale de verificare a legalității HG prin sesizarea instantei de contencios, dar nu i se poate substitui.

Vă solicităm, așa cum curtea a decis în toate deciziile prin care a constatat conflicte juridice de natură constituțională să constatați în primul rând existența conflictului, dintre Guvern, pe de o parte și Ministerul Public, DNA pe de altă parte, în al doilea rând să constatați faptul că respectivul conflict a fost generat de activitatea DNA, procurorului de a ancheta hotărârea de Guvern sub cele 4 aspecte: legalitate, circumstanțe, împrejurări oportunitate și în al treilea rând să dezlegați conflictul cu caracter de speță și preventiv, pe viitor, soluția de principiu, că pe viitor procurorul, ca și în decizia 68, nu se poate substitui altor autorități și nu poate ancheta hotărârea de guvern sub aspectele menționate, a adăugat Tudorel Toder.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite