CCR a amânat a treia oară pronunțarea pe articolul care interzice persoanelor condamnate să facă parte din guvern
În 21 martie, Curtea a amânat pentru 4 aprilie pronunţarea în cazul sesizării Avocatului Poporului, după ce judecătorii nu au putut să ajungă la o soluţie. Şi pe 7 martie judecătorii CCR au decis amânarea, invocând nevoia de aprofundare a speţei.
„E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, declara, în martie, preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
Pe 5 ianuarie, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.
Potrivit AP, „prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”.
11.55 Judecătorii Curții Constituționale deliberează din nou această speță care nu permite accesul în guvern a persoanelor care au suferit o condamnare penală, a transmis Andreea Dumitrescu, într-o Ediție Specială. Este și cazul lui Liviu Dragnea, însă această contestație la CCR nu a fost făcută de el, ci de Avocatul Poporului care susține că legea nu ar fi constituțională pentru că nu respectă principiul echilibrului între puterile statului, pentru că nu există o astfel de restricție și pentru membrii Legislativului, adică pentru parlamentari, aceștia putând să acceadă în aceste funcții, chiar dacă au la activ o condamnare penală.