Cazul incredibil al Rujei Ignatova. Legăturile obscure ale cripto-reginei dispărute cu lumea interlopă bulgară

Ruja Ignatova
Ruja Ignatova/ Profimedia Images
3 iunie 2024, 15:07

În septembrie 2019, un podcast BBC a început să relateze despre povestea extraordinară a Rujei Ignatova, o femeie bulgară căutată de FBI după ce a înșelat investitorii cu 4,5 miliarde de dolari (3,54 miliarde de lire sterline) prin intermediul criptomonedei sale false, înainte de a i se pierde orice urmă.

Acum, BBC a pornit pe urmele ei pentru a încerca să-i aflăm soarta. BBC Eye Investigations și Panorama au analizat legăturile strânse ale acesteia cu un presupus șef al crimei organizate din Bulgaria și ipoteza că ar fi fost ucisă cu brutalitate. S-a bucurat Ignatova de miliardele furate sau a fost ucisă chiar de către oamenii plătiți s-o protejeze?

Absolventă a Universității Oxford, Ruja Ignatova s-a născut în Bulgaria și a crescut în Germania, urmând o carieră de succes în domeniul financiar înainte de a lansa criptomoneda OneCoin în 2014.

Ignatova a convins milioane de oameni din întreaga lume să investească în OneCoin, promițând să eclipseze tipul de randamente uriașe înregistrate de primii investitori în Bitcoin.

Dar, în realitate, Ignatova – cunoscută de mulți sub numele de Dr. Ruja – a creat o schemă piramidală abil deghizată, fără înregistrarea digitală care stă la baza criptomonedelor legitime precum Bitcoin.

În timp ce anchetatorii din Germania și SUA se apropiau de Ignatova în octombrie 2017, aceasta a luat un zbor Ryanair dimineață devreme de la Sofia la Atena, pierzându-i-se apoi urma.

În ultimul an, BBC World Service’s Eye Investigations și Panorama au încercat să afle mai multe despre ce s-a întâmplat cu ea și dacă mai este în viață.

„Un mafiot pe steroizi”

Un aspect esențial a fost să se stabilească cine aparținea cercului ei intim.

Richard Reinhardt, care a început investigația privind OneCoin pentru Serviciul de Venituri Interne al SUA, alături de FBI, a vorbit la BBC despre un personaj-cheie pe care anchetatorii nu l-au mai numit public până acum.

Căutarea Rujei Ignatova ia o turnură neașteptată atunci când apare o știre conform căreia aceasta ar fi fost ucisă. Dar, având în vedere că Dr. Ruja continuă să fie văzută, poate fi adevărată această știre?

Potrivit BBC, este vorba despre bărbatul căruia îi fusese încredințat rolul de-a o apăra pe Ignatova – Hristoforos Nikos Amanatidis, cunoscut sub numele de Taki.

„Ni s-a spus că un mare traficant de droguri se ocupa de siguranța ei fizică”, a declarat pentru BBC Reinhardt în primul său interviu de la retragerea sa la sfârșitul anului 2023.

„Taki a apărut de mai multe ori, nu a fost ca și cum ar fi fost o întâmplare singulară. A fost o temă recurentă”.

Acest lucru se potrivea cu informațiile pe care BBC le deține deja – avocații guvernului american au declarat în 2019 că șeful securității lui Ignatova era o figură importantă a crimei organizate din Bulgaria, însă nu i-au divulgat identitatea.

„Avem dovezi că un traficant de droguri foarte important, dacă nu chiar cel mai prolific din toate timpurile în Bulgaria, a fost strâns legat de OneCoin – a servit ca agent de securitate personal [al Rujei Ignatova]”, a declarat un avocat.

Acesta a fost același „șef de securitate” despre care un alt avocat al guvernului american a spus că a fost „implicat în dispariția” Ignatovei.

Potrivit lui Reinhardt, Ignatova a fost o infractoare mult mai sofisticată decât își dau seama majoritatea oamenilor.

„Este ca un criminal cu guler alb combinat cu un traficant de droguri sau un mafiot pe steroizi”.

Această teorie pare să fie susținută de documente Europol scurse și consultate de BBC, care arată că înainte ca Ignatova să dispară în 2017, poliția bulgară stabilise legături între ea și Taki.

În documente, poliția îl suspectează pe Taki că a folosit rețeaua financiară OneCoin pentru a spăla veniturile din traficul de droguri.

În Bulgaria, țara sa natală, Taki are un statut aproape mitic – un soi de El Chapo sau Pablo Escobar. El este suspectat pe scară largă că ar fi șeful unei organizații bulgare de crimă organizată și un prolific traficant de droguri. El și asociații săi au fost anchetați în această țară pentru jaf armat, contrabandă cu droguri și crimă, dar nu a fost niciodată urmărit penal cu succes pentru nimic.

„El este șeful mafiei din Bulgaria. Este extrem de puternic”, spune un fost viceministru bulgar, Ivan Hristanov, care în 2022 a investigat acuzațiile potrivit cărora Taki conducea o rețea infracțională cu ajutorul unor oficiali corupți – și crede că așa a fost.

„Taki este o fantomă. Nu-l veți vedea niciodată. Veți auzi doar despre el. Îți vorbește prin intermediul altor persoane.”

„Singura persoană care o poate proteja pe ea [Ignatova] de toate acele investigații, inclusiv ale agențiilor străine, era Taki.”

BBC a scris guvernului bulgar în legătură cu acuzațiile privind funcționarii corupți. Executivul nu a răspuns.

Se crede că Taki locuiește acum în Dubai, unde Ignatova și-a cumpărat un penthouse de lux și unde conturile sale bancare au primit zeci de milioane de dolari din frauda OneCoin.

Deși nu se știe cum s-au cunoscut Taki și Ignatova sau dacă el a fost implicat în OneCoin de la început, mai multe surse spun că au avut o relație personală apropiată și că el a fost nașul fiicei ei.

O sursă bulgară apropiată Rajei Ignatova a declarat pentru BBC că aceasta i-ar fi plătit lui Taki până la 100.000 de euro pe lună pentru protecție.

De la gardă de corp la agresor

Se pare că există și alte legături financiare între Ignatova și Taki.

Documentele Europol menționează o afacere complexă de vânzare a unui teren pe coasta bulgară a Mării Negre, care leagă una dintre companiile Ignatovei de soția lui Taki.

Documentele secrete ale poliției au fost transmise BBC de către Frank Schneider, un fost spion și consilier al Ignatovei, care a dispărut între timp.

Acesta a declarat că fosta sa șefă lucra cu „escroci” și „gangsteri”.

Când BBC l-a intervievat pe Schneider la domiciliul său din Franța, acesta se afla în arest la domiciliu, așteptând să fie extrădat în SUA în legătură cu escrocheria OneCoin. Cu toate acestea, nu a vrut să face publice nume.

„Nu am de gând să vă spun cine, pentru că am o familie… Este vorba crima organizată.”

Dar, în cele din urmă, protectorul Ignatovei s-ar putea să se fi transformat în agresor.

În 2022, jurnalistul de investigație bulgar Dimitar Stoianov și colegii săi de la publicația de investigație bird.bg au primit un raport al poliției care a fost găsit în casa unui polițist bulgar ucis.

În document, un informator al poliției detaliază că l-a auzit pe cumnatul lui Taki spunând, la beție, că Ignatova a fost ucisă la ordinul lui Taki la sfârșitul anului 2018, iar cadavrul ei a fost dezmembrat și aruncat de pe un iaht în Marea Ionică. Stoianov spune că această relatare este „foarte, foarte posibilă”.

Autenticitatea documentului poliției a fost confirmată de oficiali bulgari, iar mai mulți asociați ai lui Taki din lumea interlopă cred că teoria că asasinării Ignatovei este adevărată, spune Stoianov.

Cu toate acestea, BBC nu a reușit să verifice independent această afirmație.

Raționamentul acestora este că Ignatova a devenit o povară pentru Taki, care dorea să elimine legăturile sale cu frauda OneCoin.

Printre acești asociați din lumea interlopă și se numără Krasimir Kamenov, cunoscut sub numele de Kuro, căutat de Interpol pentru acuzații de crimă.

Stoianov spune că Kuro i-ar fi zis că l-a auzit pe Taki discutând despre afacerile sale criminale în fața Ignatovei, iar când Kuro i-a reproșat acest lucru lui Taki, Taki i-a răspuns: „Nu-ți face griji, e ca și moartă”.

De asemenea, Kuro a susținut că a vorbit cu CIA despre Taki, inclusiv despre acuzația că acesta ar fi ordonat uciderea Ignatovei. Surse apropiate lui Kuro au confirmat pentru BBC că această întâlnire a avut loc la sfârșitul anului 2022.

În mai 2023, Kuro a fost asasinat în locuința sa din Cape Town, împreună cu soția sa și alte două persoane care lucrau pentru el. Poliția sud-africană îi caută în continuare pe ucigași, dar fostul viceministru bulgar Hristanov crede că uciderea lui Kuro are legătură cu Taki.

„Anumite persoane au trebuit să fie îndepărtate pentru că știau prea multe despre Taki. A fost un fel de execuție publică care a semănat mai mult cu o declarație: Aveți grijă, că nu știți cu cine aveți de-a face”, a declarat el.

De când a publicat acuzațiile privind uciderea Ignatovei, jurnalistul Dimitar Stoianov spune că el și colegii săi s-au confruntat cu amenințări cu moartea, ceea ce l-a forțat să părăsească temporar Bulgaria pentru a patra oară în cariera sa.

Stoianov nu pretinde că știe un motiv pentru presupusa crimă, dar registrele de proprietate arată, iar martorii oculari i-au spus, că de la dispariția ei, o serie de proprietăți bulgare ale acesteia sunt acum folosite de persoane care au legătură cu Taki.

Taki nu a fost niciodată arestat în legătură cu afirmațiile potrivit cărora ar fi comandat uciderea Ignatovei. Cadavrul acesteia nu a fost găsit niciodată, iar anchetatorii spun că nu au suficiente dovezi pentru a-l urmări în justiție.

Dar fostul anchetator al Fiscului, Richard Reinhardt, crede că este foarte probabil ca Ignatova să fie moartă. Deși nu a văzut nicio dovadă care să facă legătura între moartea ei și Taki, el spune că se potrivește cu modul în care operează cartelurile de droguri.

„Nu există onoare între hoți… Știind cât de violente sunt cartelurile, dacă [Taki] ar fi crezut că ea era o amenințare pentru el… probabil că ar fi eliminat-o în loc să fie prins”.

BBC le-a scris avocaților lui Taki despre acuzațiile din această investigație – aceștia nu au răspuns.

În 2022, Ignatova a fost plasată pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI, listă pe care se află și astăzi.

Echipa BBC din spatele podcastului „The Missing Cryptoqueen” a primit diverse ponturi despre locul unde se află Ignatova după ce a avut loc presupusa ei asasinare, inclusiv detalii despre o operațiune nereușită a poliției din Grecia pentru a o prinde în 2022.

S-ar putea ca zvonurile privind moartea ei să fie doar o altă manevră strălucită pentru a pune pe toată lumea pe-o pistă greșită. Dar dacă așa stau lucrurile, pe măsură ce vor trece anii, îi va fi din ce în ce mai greu să rămână fugară.

Potrivit lui Reinhardt, FBI „nu ține oamenii pe lista [celor mai buni zece] doar pentru distracție”. Numele unei persoane dispare de pe listă doar dacă ar există „dovezi definitive” că acea persoană este moartă. Și, având în vedere circumstanțele, în cazul Rujei Ignatova s-ar putea să nu existe niciodată această dovadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă