Câtă diferență vor face, de fapt, avioanele F-16 în Ucraina. Provocări logistice și strategii aeriene
De la începutul invaziei Rusiei, Ucraina a cerut avioane de luptă F-16.
Primele zece (dintr-un total de 79) au sosit în Ucraina în ultima zi a lunii iulie. Iar până la sfârșitul acestui an Ucraina ar trebui să piloteze 20 de avioane de vânătoare de fabricație americană. Restul, promise de așa-numita coaliție F-16 condusă de Danemarca și Țările de Jos, vor sosi în loturi anul viitor.
O parte dintre reparații și întreținere pot fi efectuate și în țările vecine ale NATO, Polonia și România. Totul s-a desfășurat în mare secret, pentru că avioanele care sosesc sunt o țintă prioritară pentru ruși. Dar o astfel de dispersare îngreunează logistica: este nevoie de mai mulți oameni și de mai multe piese de schimb.
Acum vine întrebarea câtă diferență vor face de fapt avioanele F-16? Douglas Barrie, expert la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, crede că principala valoare imediată este o creștere a moralului. Și asta pentru că numarul lor e mic iar ucrainenii le vor folosi cu prudență pentru a evita pierderile care ar oferi Rusiei o victorie propagandistică.
Conform rapoartelor, America echipează avioanele F-16 cu rachete aer-aer avansate precum și cu rachete anti-radiații de mare viteză. Pot transporta până la patru bombe glide gbu-39, mult mai precise decât cele rusești.
Și mai este ceva, avioanele F-16 ar putea reduce frecvența și consecvența cu care Su-34-urile rusești bombardează liniile de front ale Ucrainei și ar putea lansa, de asemenea, rachete antinavă Harpoon împotriva restului flotei rusești din Marea Neagră.
Dar un raport recent al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale susține că Ucraina are nevoie de mult mai multe aeronave decât cele promise până acum. Raportul susține că Ucraina are nevoie de 12 escadrile sau mai mult, cu 18 avioane per escadrilă, pentru a obține superioritatea aeriană locală și pentru a sprijini o ofensivă terestră.
Ucraina a fost mulțumită de ofertele franceze și suedeze de avioane de luptă Mirage și Gripen. Dar, din cauza avantajelor de a zbura cu un singur tip de avion, ar prefera să primească mai multe avioane F-16.
Oricum ar fi, sosirea avioanelor F-16 marchează începutul construirii unei forțe aeriene la standarde NATO. Și oricât de puține și de tardive ar fi, importanța F-16 nu trebuie subestimată.