Casa Albă a găsit vinovatul pentru pentru scandalul „Signalgate”: sistemul de completare automată a contactelor de pe iPhone

7 aprilie 2025, 09:50 (actualizat 7 aprilie 2025, 20:17)

Mike Waltz, consilierul lui Trump aflat în centrul scandalului „Signalgate”, a fost indus în eroare de funcţia de autocompletare a contactelor de pe iPhone atunci când a invitat accidental un jurnalist să participe la conversaţii despre planurile de atac ale SUA în Yemen, potrivit The Guardian.

O anchetă internă a Casei Albe sugerează că Mike Waltz l-a inclus pe jurnalistul Jeffrey Goldberg de la „The Atlantic” în grupul de discuții Signal după ce acesta i-a salvat din greșeală numărul sub contactul altei persoane pe care intenționa să o adauge în telefonul său, au declarat pentru The Guardian trei persoane informate cu privire la acest subiect

Goldberg ar fi scris unuia dintre purtătorii de cuvânt ai administraţiei actuale, Brian Hughes, care ar fi trimis mesajul mai departe către consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz. Acesta a creat grupul de Signal şi a adăugat membrii acestuia.

Astfel, potrivit publicației britanice, Waltz a fost păcălit de sistemul de completare automată a contactelor de pe iPhone, care i l-a sugerat pe Hughes.

Imediat după incident, consilierul lui Trump a declarat că nu l-a întâlnit sau nu a comunicat niciodată cu Goldberg. De asemenea, el a sugerat la Fox News că numărul lui Goldberg a fost „aspirat” în telefonul său, aparent cu referire la modul în care iPhone-ul său a salvat numărul jurnalistului american.

Trump l-a susținut Waltz

Crearea de către Waltz a unui grup de chat pe Signal unde a discutat informaţii sensibile şi l-a inclus pe jurnalistul Jeffrey Goldberg, un critic proeminent al preşedintelui Donald Trump, l-a înfuriat pe preşedinte şi a frustrat alţi membri ai cabinetului ale căror comunicări au fost expuse pe chat.

În mod public, Trump l-a susţinut ferm pe Waltz, dar miercurea trecută s-a întâlnit cu vicepreşedintele JD Vance, cu şefa de cabinet Susie Wiles şi cu alţii pentru a discuta dacă să îl păstreze în funcţie pe Waltz, scrie WP.

O zi mai târziu, el i-a informat pe consilieri că nu îl concediază pe Waltz, dar în mare parte asta s-a întâmplat din dorinţa de a evita să dea „apă la moară presei liberale”, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei.

Ce dezvăluiau mesajele administraţiei Trump

Dezvăluirea că cei mai importanţi oficiali din domeniul securităţii naţionale din SUA au împărtăşit din greşeală planuri de război cu un jurnalist, pe Signal, a şocat Washingtonul chiar înainte ca oamenii să ştie ce conţineau, scrie Politico.

Discuţiile de pe grupul de chat stabilit de consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz – care l-a inclus din greşeală pe redactorul-şef al publicaţiei The Atlantic, Jeffrey Goldberg – arată gândirea administraţiei Trump cu privire la oportunitatea de a bombarda rebelii Houthi, o grupare militantă din Yemen care a vizat cu atacuri transportul maritim comercial în Marea Roşie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite