Cartofii sunt pe locul 3 în topul scumpirilor, după zahăr și unt. „5 lei, patru cartofi. Vă dați seama că nu îmi permit să iau mai mult”
Cartofii sunt pe locul al treilea în topul scumpirilor, după zahăr și unt, potrivit Institutului Național de Statistică. De exemplu, în aprilie, prețurile erau mai mari cu peste 15% decât în decembrie și cu aproape 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Acum, în unele supermarket-uri, cartofii noi, importați din Grecia costă 5 lei kilogramul, iar cei din Franța, din recolta de anul trecut, 3,5 lei kilogramul.
În piețe, cartofii noi românești se vând la prețuri între 10 și 15 lei kilogramul, iar cei din vechea recoltă, între 3 lei și 50 de bani și 7 lei.
Scumpirile au apărut și pentru că pe piață a fost mai puțină marfă. De exemplu, anul trecut, producția de cartofi a scăzut cu peste 200.000 de tone față de cea din 2021. Iar suprafața cultivată s-a redus cu 9.000 de hectare și a ajuns la doar 75.000 de hectare, mai arată statisticile oficiale. Din datele fermierilor e însă mult mai mică. Producția românească de cartofi a scăzut continuu după anul 1990. Atunci, suprafața cultivata era de aproximativ 350.000 de hectare. Acum, a ajuns de zece ori mai mică: doar circa 35.000 de hectare, potrivit statisticilor fermierilor.
Pentru a stimula producția, Guvernul acordă fermierilor un ajutor de 200 de euro la hectar, în anumite condiții. Reprezentații producătorilor susțin însă că subvențiile nu acoperă decât o mică parte din cheltuieli. Investiția într-un hectar este între 3.000 și 9.000 de euro, în funcție de tehnologie.
Cleonid Sucaciu, preşedinte, Federaţia Naţională Cartoful din România: „Acest sprijin pe suprafaţă, 200 de euro, este foarte mic. Se încearcă să se găsească soluții să se finanțeze poate un 500-600 de euro pe hectar. Cifrele acestea (…) enorme ca şi costuri au determinat fermierii să renunţe la această cultură şi să se ajungă la aceste mici suprafeţe de cartofi care mai există în ţară.”
Fermierii reclamă și că sămânța pentru cartofi costă din ce în ce mai mult, iar forța de muncă este tot mai puțină și mai scumpă.