Carney și Macron, front comun în fața războiului comercial început de Donald Trump
Premierul canadian a subliniat importanța „aliaților de încredere” în cadrul unei conferințe de presă ţinută împreună cu președintele francez, transmite The Guardian.
Canada este „cea mai europeană dintre țările non-europene”, a declarat Mark Carney în timpul primei sale călătorii în calitate de prim-ministru în Franța și Marea Britanie, unde caută alianțe mai puternice pentru a face față atacurilor lui Donald Trump asupra suveranității și economiei țării sale.
Fără a-l menționa pe Trump, Carney și președintele francez, Emmanuel Macron, au susținut o conferință de presă comună la Paris pentru a arăta o poziție unită împotriva a ceea ce au spus ei că sunt crize economice și geopolitice – o referire la războiul comercial dus de Trump.
„Canada este un prieten unic”, a spus Macron, adăugând că comerțul echitabil este mai eficient decât tarifele.
Carney a vorbit în franceză și engleză și a declarat că este important pentru Canada să consolideze legăturile cu „aliații de încredere”.
„Vreau să mă asigur că Franța și întreaga Europă colaborează cu entuziasm cu Canada, cea mai europeană dintre țările non-europene, hotărâtă să mențină relații pozitive cu Statele Unite”, a spus el.
Un înalt oficial al guvernului canadian aflat în avionul lui Carney a declarat că scopul călătoriei a fost consolidarea parteneriatelor cu cele două țări. Oficialul a mai spus despre Canada că este „un bun prieten al Statelor Unite, dar știm cu toții ce se întâmplă”.
Carney face în mod deliberat prima sa călătorie în străinătate în capitalele celor două țări care au modelat existența timpurie a Canadei. În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de vineri, el a menționat că țara a fost construită pe temelia a trei popoare: Indigeni, francezi și britanici.
El a afirmat despre Canada că este fundamental diferită de SUA și că „niciodată, niciodată, în niciun fel sau formă, nu va face parte din Statele Unite”.
Nelson Wiseman, profesor emerit la Universitatea din Toronto, a declarat: „Factorul Trump este motivul călătoriei. Factorul Trump se suprapune peste orice altceva cu care Carney trebuie să se ocupe.”
Carney, fost bancher, care a împlinit duminică 60 de ani, se va deplasa ulterior la Londra pentru a se întâlni cu premierul britanic, Keir Starmer, într-un efort de a diversifica comerțul și de a coordona un răspuns la tarifele lui Trump.
El se va întâlni, de asemenea, cu regele Charles, șeful statului canadian. Călătoria în Anglia este un fel de întoarcere acasă, deoarece Carney este unul dintre foştii guvernatori ai Băncii Angliei, primul non-cetățean care a fost numit în această funcție în cei peste 300 de ani de existență.
Carney se deplasează apoi la marginea Arcticii canadiene pentru a „reafirma securitatea și suveranitatea arctică a Canadei”, înainte de a se întoarce la Ottawa, unde se așteaptă să convoace alegeri în câteva zile.
Carney a declarat că este gata să se întâlnească cu Trump dacă acesta arată respect pentru suveranitatea canadiană. El a declarat că nu intenționează să viziteze Washingtonul în acest moment, dar speră să aibă o convorbire telefonică cu președintele în curând.
Tarifele vamale de 25% și declarațiile lui Trump privind transformarea Canadei în al 51-lea stat american au înfuriat canadienii, iar mulți evită să cumpere produse americane.
Guvernul Carney revizuiește achiziția de avioane de luptă F-35 fabricate în SUA în lumina războiului comercial al lui Trump.
Partidul Liberal aflat la guvernare părea pregătit pentru o înfrângere electorală istorică în acest an, până când Trump a declarat război economic și a afirmat în mod repetat că Canada ar trebui să devină al 51-lea stat. Acum, partidul și noul său lider, Carney, ar putea ieși învingători.
Robert Bothwell, profesor de istorie canadiană și relații internaționale la Universitatea din Toronto, a declarat că este înţelept din partea lui Carney să nu-l viziteze pe Trump. „Nu are niciun rost să meargă la Washington”, a spus Bothwell. „După cum arată tratamentul [fostului prim-ministru Justin] Trudeau, tot ceea ce rezultă este o încercare grosolană a lui Trump de a-și umili oaspeții”.
Béland a declarat că suveranitatea în Arctica este, de asemenea, o problemă cheie pentru Canada. El a spus: „Discursul agresiv al președintelui Trump atât despre Canada, cât și despre Groenlanda și apropierea aparentă dintre Rusia, o putere arctică puternică, și Statele Unite sub conducerea lui Trump au sporit neliniștile cu privire la controlul nostru asupra acestei regiuni îndepărtate, dar extrem de strategice”.