Weekend de foc pentru România. Orașele se topesc la temperaturi de peste 40 de grade. Mulți români sfidează recomandările doctorilor și ies în oraș în plină caniculă

Maxime de 40 de grade și disconfort termic accentuat. Asta îi așteaptă și mâine pe locuitorii din vestul și sud vestul țării, zone aflate sub incidența unui cod portocaliu de caniculă emis de meteorologi. Potrivit avertizării, în aceste zone, valorile maxime vor depăși 38-40 de gradela prânz, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Nici restul țării nu scapă de arșiță, iar centrul și sud- estul vor fi afectate de un cod galben de caniculă, cu temperaturi de până la 37 de grade.
La Timișoara, a treia zi consecutivă de caniculă a venit cu temperaturi extreme. Au fost 41 de grade Celsius la umbră, însă mulți localnici încă sfidează recomandările medicilor. Până în acest moment, în vestul țării nu a fost înregistrată nici o victima din cauza căldurii.
La ora 13.00, când medicii recomandă oamenilor să stea la adăpost, iar termometrele înregistrează 31 de grade la umbă, centrul Timișoarei este plin de oameni.
Rep: Cum vă descurcați?
Localnici: Ne-am obișnuit să bem apă și mergem pe jos.
Mai pun șapca în cap, o mai dau jos, trebuie să merg să plătesc la telefoane, că am întârziat.
Ce să facem; de nevoie, la 84 de ani: Mă duc să mănânc.
Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist: „E foarte important ca, atunci când mergem la cumpărături, să verificăm. La piață, se vede un produs care fermentează, fructele mai ales.”
În Oradea, autoritățile locale au amplasat în oraș mai multe containere anticaniculă dotate cu de aer condionat şi dozatoare de apă. În plus, personal medical calificat asigură sprijin în caz de nevoie celor afectați de arşită. Totuși, punctele de ajutor medical sunt deschise doar între orele 10.00 și 18.00.
Cristina Duca, asistentă medicală: „Avem un container în care orădenii pot intra dacă se simt rău sau vor apă rece, temperatura e sub gradele de afară, le luăm o tensiune și, dacă e cazul, chemăm ambulanța.”
Mulți localnici nu au încotro și se expun riscurilor.
Rep: Ieșiți pe căldura asta?
Localnic: „La lucru. E musai să ies”.
Localnic: „Doar cu aer condiționat stăm, altfel nu se poate să faci taxi, în condițiile de temperaturi ridicate”.
Zile toride și la Cluj, unde mercurul din termometre a urcat către 39 de grade, așa că autoritățile au amenajat puncte medicale, iar, în farmaciile din județ, oamenii au la dispoziție apă, se pot odihni și, dacă e nevoie, pot primi primul ajutor.
Însă, pentru mulți, chiar și căldura din case e insuportabilă, așa că s-au refugiat la piscină.
Localnici: „Eu am venit să înot cu copiii, e cald, nu e cald, le place mult în apă.”
„Am ales piscina, pentru că e un mod bun de a te răcori, că e vara și caniculă”.
Nici Capitala nu s scăpat de arşiţă.
La orele prânzului, în centrul Bucureștiului, soarele ardea atât de tare, încât părea că asfaltul fierbe, iar oamenii au resimțit o temperatură de peste 40 de grade.
Localnici: „Încercăm să găsim o zonă cu umbră sau eventualla piscină”.
„Ce să facem,suntem nevoiți să ieșim la vârsta asta, că facem analize.”
„Mi-am luat apă plată, dar o pun în folie, să își păstreze temperatura”.
De duminică, Bucureștiul va intra sub cod portocaliu, cu temperaturi de peste 41 de grade.
Pentru că se anunță în continuare zile de foc, reprezentanții Guvernului monitorizează situația și cer autorităților locale să fie pregătite.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Vă solicit să fie întocmit un plan de informare și prevenție la nivelul fiecărei autorități locale. E foarte important ca, la nivelul fiecărei localități, să se asigure acele puncte medicale unde se poate asigura asistența medicală și puncte de distribuire a apei și cred că, acolo unde e nevoie, se poate interveni de la nivel central pentru sprijin.”
Specialiștii Administrației Naționale de Meterologie (ANM) avertizează că, în anumite regiuni, valul de caniculă ar putea să aducă și furtuni de vară imprevizibile.
Elena Mateescu, directoarea ANM: „Duminică, extindem avertizarea cod galben pentru zona de sud. În nord, după orele amiezii, vor fi și fenomenele de instabilitate atmosferică, vijelii”.
Însă, până la venirea ploilor, pe români îi așteaptă și mâine o zi de foc, în care mercurul din termometre va depăși 40 de grade la umbră.
Potrivir meteorologilor, și nopțile vor fi extrem de calde, cu temperaturi care nu vor coborî sub 22 de grade.
–-
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat o videoconferință cu prefecții și cu instituțiile responsabile pentru a coordona cât mai bine la nivel central și local măsurile de intervenție pentru protejarea populației de efectele caniculei.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor continua acțiunile de transport a apei și apei menajere în zonele afectate de secetă, de acordare a sprijinului în punctele de prim-ajutor, de prevenire a incendiilor și arderilor necontrolate.
Fiecare localitate ar trebui să asigure puncte medicale și apă plata gratuit. Măsurile au fost discutate în cadrul videoconferinței cu prefecții la care au participat și secretarul de stat Raed Arafat, precum și directorii Administrației Naționale de Meteorologie precum și cel al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor.
1207 hectare au fost afectate de incendii, iar autoritățile au anunțat măsuri.
Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență vor continua să desfășoare acțiuni de informare și monitorizare în vederea prevenirii incendiilor.
În ceea ce privește situația generată de scăderea debitului cu peste 50% a fluviului Dunărea, în decizia CNSU de ieri după-amiază, s-a stabilit ca pe o porțiune să se intervină pentru a asigura navigabilitatea în sectorul respectiv.
”Este nevoie să intervenim pentru că se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre comparativ cu anii precedenți.”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.