Joi 29 mai 2025 | București 20˚C / Mai mult noros

Campaniile electorale încep să afecteze sprijinul acordat Kievului. Josep Borrell: Pentru noi, europenii, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare existențială și trebuie să reacționăm

Război în Ucraina
Război în Ucraina
2 octombrie 2023, 16:41

Statele Unite sunt de departe cel mai mare susținător al Ucrainei, oferind peste 110 miliarde de dolari în sprijin militar și economic. Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii, Congresul a renunțat la planurile de a acorda Ucrainei încă 6 miliarde de dolari, în contextul unei lupte interne acerbe privind modul de finanțare a guvernului federal.

Unii republicani consideră că sprijinul pentru Ucraina ar trebui să fie redus, alții cred că ar trebui acordat doar dacă președintele Biden cheltuiește mai mult pentru securitatea frontierelor SUA.

Biden a promis Ucrainei încă 24 de miliarde de dolari în curând, dar acest lucru ar putea fi acum vulnerabil la politica internă a SUA.

De cealaltă parte a Atlanticului, Ucraina a mai pierdut un aliat în acest weekend. În Slovacia, în urma alegerilor, partidul Smer al lui Robert Fico a câștigat cele mai multe locuri. Fostul prim-ministru populist este considerat în general pro-Moscova și anti-Kiev, după ce și-a făcut campanie pe baza promisiunii de a pune capăt sprijinului militar pentru Ucraina.

„Oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina”, a declarat el. Asta înseamnă că – alături de Ungaria – există acum două țări din Uniunea Europeană pregătite să se opună prin veto la noi acțiuni colective ale UE pentru a sprijini Ucraina.

Polonia, țara vecină, va organiza de asemenea alegeri în curând – și acolo au fost exprimate îndoieli cu privire la susținerea Ucrainei. Partidul aflat la guvernare, a promis să oprească importul de cereale ucrainene, la care se opun fermierii polonezi. Președintele, Andrzej Duda, a descris Ucraina ca pe un om care se îneacă și își trage în jos salvatorii. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia „nu mai transferă arme către Ucraina”, deși ulterior a revenit asupra acestei declarații.

Așadar, chestiunile electorale încep să afecteze suportul acordat Ucrainei. La fel și alte probleme, fie că este vorba de criza globală a costului vieții sau de urgența climatică.

La Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, recent, a fost vizibil cum Ucraina nu a mai fost automat în fruntea agendei.

Primele discursuri în persoană ale președintelui Volodimir Zelenski în fața Adunării ONU și a Consiliului de Securitate nu au mai atras aceeași atenție ca înainte. Diplomații au observat că delegația ucraineană a pierdut din strălucire, deoarece liderii din Sudul Global au insistat asupra propriilor agende.

Toate acestea sunt ceea ce strategii de la Kremlin sperau de mult timp. Diplomații cred că Vladimir Putin vrea să aștepte Occidentul, menținând luptele până când Ucraina va începe să piardă sprijinul internațional și va căuta un acord politic.

Liderii occidentali insistă că au rezistența necesară pentru a menține cursul și arată mai multă răbdare strategică decât se așteaptă Rusia. Miniștrii de externe ai UE vizitează luni Kievul, întâlnindu-se acolo în mod colectiv pentru prima dată într-o demonstrație de sprijin.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a declarat pentru BBC că UE își va menține sprijinul militar, până acum în valoare de peste 5 miliarde de euro. „Un lucru este clar: pentru noi, europenii, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o amenințare existențială și trebuie să reacționăm în funcție de acest lucru”, a spus el. Dar el a recunoscut că este „îngrijorat” de decizia Congresului de a bloca acordarea de noi ajutoare.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat reporterilor: „Miza în Ucraina este mult mai mare decât Ucraina. Este vorba despre stabilitatea și predictibilitatea lumii”.

Așadar, Ucraina practică un joc pe termen lung. Figuri-cheie din cadrul guvernului au anticipat de mult timp că sprijinul occidental s-ar putea diminua în timp. Ei au fost pregătiți pentru capriciile ciclurilor electorale transatlantice.

De asemenea, ei știu că adevăratul test al unității occidentale ar putea veni mai târziu, în două momente-cheie. În primul rând, dacă Donald Trump va fi reales președinte anul viitor și va reduce sprijinul SUA, atunci Ucraina se va confrunta cu o decizie importantă cu privire la cât timp poate continua să lupte. Și, în al doilea rând, dacă se va ajunge la un fel de final al conflictului, atunci aliaților le-ar putea fi greu să se unească în jurul compromisurilor care ar putea fi necesare pentru a ajunge la un acord politic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite