Camerele de bord, interzise în tot mai multe state europene

15 mai 2025, 19:13

Atenţie când ieşiţi cu măşina în afară graniţelor României. În mai multe state europene sunt interzise camerele de bord folosite la noi de mulți şoferi. Amenzile pot ajunge şi la 25.000 de euro. La noi în ţară, Poliția chiar a pus la dispoziţia şoferilor o aplicaţie unde pot fi încărcate probe surprinse de camerele de bord, pentru identificarea șoferilor agresivi.

Portugalia a intrat recent în rândul statelor europene care interzic camerele de bord. S-a alăturat astfel Austriei, Elveției și Luxemburgului. Motivul invocat de aceste ţări: e nevoie de consimțământ explicit pentru orice înregistrare. Germania, Franța și Belgia permit folosirea dispozitivelor, dar cu restricțîi clare.

În aceste țări, camerele auto sunt considerate că fiind instrumente de supraveghere ilegală, iar turiștii care le folosesc fără a cunoaște legislația riscă amenzi de până la 25.000 de euro, în special dacă imaginile înregistrate sunt distribuite în mediul online.

În România, Poliția chiar îi încurajează pe cei care folosesc camerele de bord să încarce, pe o aplicație specială, probe sau indicii care ar duce la identificarea şoferilor care se comportă agresiv în trafic.

Vasile Zelca, preşedinte, Sindicatul Poliţiştilor şi Personalului Contractual: Eu cred că beneficiile sunt mai multe decât neajunsurile și atunci cred că ar trebui lăsate, bineînțeles și la atitudinea judecătorului, dacă nu există o înțelegere între cei implicați în eveniment, se ajunge la instanța, instanța poate stabili dacă acceptă sau nu, acele probe.

Alții consideră că folosirea camerelor de bord afectează dreptul la intimitate și la viață privată.

Cătălin Codescu, preşedinte, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie: Aceste imagini sunt deținute de persoane private care nu aparțin unor instituții publice care să gestioneze astfel de imagini. Și atunci, aceste imagini să fie utilizate în alt scop este foarte mare.

Adrian Cuculis, avocat: De cele mai multe ori nu se folosește doar Poliția. De acele filmări se folosesc cei care le captează și ulterior le regăsim în spații publice, pe Facebook sau alte rețele sociale. Se nasc alte noțiuni care țin de injurii care sunt aduse pe rețelele sociale, oprobiul atras asupra acelei persoane.

În Marea Britanie și în Spania, camerele de bord sunt permise, dar este recomandată prudență pentru respectarea legislației privind datele cu caracter personal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite