Camere de supraveghere cu inteligență artificială, în spitalele din Danemarca. Timpul de reacție al asistentelor s-a redus la jumătate

5 mai 2024, 08:41

Camerele video cu inteligenţă artificială supraveghează starea medicală a celor internaţi în secţia de geriatrie a unui spital din Danemarca. Sistemul detectează mișcările fiecărui pacient în timp real, iar informaţiile ajung sub formă de alertă, pe telefoanele mobile ale asistentelor medicale. Cei care au vârstnicii internaţi aici sunt astfel convinşi că persoanele apropiate sunt pe mâini bune.

Danemarca foloseşte din plin avantajele progresului tehonologic. Este prima ţară din Europa unde orice persoană îşi poate accesa fişa medicală de pe telefonul mobil. Iar un spital din nordul ţării a mers chiar mai departe: fiecare salon este echipat cu camere de supraveghere cu inteligenţă artificială, ceea ce compensează lipsa de personal. Acestea detectează în timp real mișcările și poziția fiecărui pacient, iar informaţiile ajung imediat pe telefonul mobil al personalului medical.

Niels Svaneborg, şeful Secţiei de Geriatrie, Spitalul Regional Nordjylland: Acest pacient a stat pe scaun timp de 11 minute, așa că este în regulă. Dar, dacă începe să se miște, vom primi o alertă, pentru că există riscul să cadă. Dacă putem evita o fractură de femur, de exemplu, economisim 50.000 de euro.

Dr. Jean-Michel Ferrieux, Spitalul Regional Nordjylland: Acest sistem evită ca un pacient să aibă nevoie de îngrijiri pentru aceeași patologie. Dezavantajele sunt, în principal, că petrecem pe ecrane mai mult timp decât ne-am dori, în relaţie cu pacienţii noştri.

Potrivit conducerii unităţii medicale, timpul de reacție al asistentelor s-a redus la jumătate, iar numărul pacienţilor care cad şi fac complicaţii s-a redus cu 70 la sută.

Dorte Nielsen, şefa asistentelor medicale: Folosim camera ca a două pereche de ochi, fără să înlocuim contactul cu pacientul, doar ne permite să avem mai multă grijă de ei.

În Danemarca, schimbarea digitală în domeniul sănătății a avut loc în urmă cu zece ani, odată cu reforma privind reducerea cheltuielilor în spitale. Toate datele pacienţilor sunt digitizate, ceea ce vine în avantajul tuturor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite