Bullying-ul repetat poate duce la gesturi extreme. Ce recomandă specialiștii
Analizele toxicologice vor stabili dacă adolescentul sârb consumase droguri înainte de atacul de la şcoală. Va urma şi o expertiză psihiatrică. Experţii antidrog spun că este posibil ca băiatul să fi fost sub influența unor substanțe interzise. Unii apelează la droguri în speranţa că aşa vor face faţă agresiunilor repetate şi pot ajunge la gesturi extrem de grave, spun psihiatrii.
dr. EMA ANDREI – medic specialist Psihiatrie Pediatrică, Spitalul Obregia, Bucureşti: Astfel de gesturi pot apărea şi ca o consecinţă a bullying-ului repetat. Bineînţeles că nu este unicul factor. Această asociere între istoricul de bullying şi un consum de substanţe care, într-un episod acut, poate să determine dezorganizare psihică şi comportamentală care să ducă la astfel de acțiuni regretabile. Tulburările acestea din sfera depresiei, de exemplu, se pot manifesta și prin iritabilitate, irascibilitate, care, în timp, pot asocia și comportamente agresive.
CĂTĂLIN ŢONE – expert antidrog: Drogurile sunt şi stimulatoare ale sistemului nervos central, dar şi perturbatoare ale sistemului nervos central. Sunt psihoze, sunt distorsiuni, sunt zone care duc către o instabilitate care, pe un fond de bullying, un fond psihic, pot duce la asemenea violenţe.
Sunt semnale de alarmă dacă un adolescent și-a schimbat comportamentul obişnuit, e mai trist, nu mai e la fel de sociabil, nu mai dă randament la şcoală şi are modificări de apetit alimentar şi de somn. În spate pot fi tulburări emoţionale, spun medicii.
Dacă a început să consume droguri, se văd şi semne fizice pe faţă, în special la ochi, pe lângă purtarea diferită. Experţii arată că este foarte important ca părinții să-i înveţe pe copii încă de la 3 ani să aibă încredere şi stimă de sine, că să facă faţă situațiilor de care se pot lovi în viaţă.
dr. EMA ANDREI – medic specialist Psihiatrie Pediatrică, Spitalul Obregia, Bucureşti: De foarte multe ori discutăm cu părinţi cărora le vine greu să pună nişte limite în privinţa metodelor educaționale. Limitele sunt sănătoase. Cu toții avem nevoie de limite. Aceste limite ajută copilul să ia niște decizii utile pentru el încă de la vârste mici. Este important să identificăm superputerile copiilor noștri. Să nu pretindem de la ei excelenț în orice domeniu. Să ținem copilul într-o bulă a emoțiilor pozitive şi să ne concentrăm să fie tot timpul fericit si nemulțumit, este o luptă imposibilă.
Dacă ştiu cum să-şi gestioneze şi emoţiile negative, adolescenții vor face față cu bine şi bullying-ului, care e foarte răspândit şi în şcolile de la noi. Potrivit unor studii, până la 40 la sută dintre cazurile de suicid sau de comportamente de autovătămare la copii şi adolescenţi au în spate conflicte în familie sau în grupul social.