Bugetul pentru ”Noua casă” a fost înjumătățit. Suma garantată de stat ajunge doar pentru o locuință modestă
Guvernul continuă programul Noua Casă, dar cu un buget redus la jumătate. Statul alocă, pentru 2025, doar 500 de milioane de lei, faţă de un miliard, cât a fost anul trecut. Avansul de 5% rămâne singurul avantaj al programului. Băncile vin cu dobânzi mai atractive decât cele din program, iar suma garantată de stat ajunge doar pentru garsonieră sau o locuinţă la periferia marilor oraşe sau în mediul rural.
Bugetul pentru programul Noua Casă se înjumătăţeşte anul acesta şi odată cu el va scădea şi numărul românilor care vor să devină proprietari cu ajutor de la stat.
Tanczos Barna, ministrul Finaţelor: Alocarea pentru Noua Casa 500 de milioane în buget pentru anul acesta.
Este al treilea an consecutiv în care Executivul taie din bugetul pentru programul Noua Casă. Dacă în 2022, a alocat 2 miliarde de lei, anul acesta suma este de 4 ori mai mică. Nu lipsa banilor ar fi motivul. Pentru că statul nu a reuşit să ţină pasul cu evoluţia pieţei imobiliare, unde preţurile au luat avans în ultimii ani, românii cu greu mai pot găsi o locuinţă care să se încadreze în valoarea maximă a creditului garantat de stat.
Ramona Ganea, reprezentanta unui dezvoltator imobiliar: Marele avantaj al acestui program este avansul de 5% pentru imobilele cu valori de până la 70 de mii de euro. Este un program care a devenit mai potrivit pentru mediul rural sau pentru imobilele de tip garsonieră.
Dobânda variabilă este un alt motiv care îi descurajează pe români să îşi ia o locuinţă prin programul Noua Casă.
Irina Chiţu, director comparator bancar: La un IRCC care s-a apropiat de 6 plus marja băncii de 2 ajunge la aproape 8% dobânda variabilă, or băncile au venit în ultimii 2 ani cu dobânzi fixe. Te şi încadrezi la un credit mai mic, pentru că aşa cum ştim se ia în considerare prima rată la calculul gradului de îndatorare. Deci cu o dobândă mai mare, rata este mai mare şi atunci te încadrezi la un credit dorit mai mic.
Cine îşi cumpără o locuinţă prin Noua Casă şi ia un credit de 66.500 de euro, va plăti o rată ce pleacă de la 2.340 lei , în timp ce o rată calculată la o dobândă fixă pleacă de la 1.854 de lei pe următorii 3 sau 5 ani.
Mădălina Chiţu – jurnalist TVR: În cei 16 ani de când a fost lansat programul Casa Nouă, aproximativ 350 de mii de români au devenit proprietari cu ajutor de la stat. Beneficiarii aveau vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani. Majoritatea şi-au cumpărat locuinţe care aveau o suprafaţă cuprinsă între 50 şi 100 de metri pătraţi.
La nivel naţional, preţul mediu al unei locuinţe a ajuns, în luna ianuarie a lui 2025, în jurul valorii de 1.800 de euro pe metru pătrat, în creştere cu aproape 15 procente faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. În continuare cele mai scumpe locuinţe sunt în Cluj Napoca. Aici metrul pătrat sare de 2.900 de euro. Cele mai ieftine locuinţe se găsesc la Oradea. Valoarea medie a metrului pătrat este de aproximativ 1.700 de euro.