Bugetul pentru bolnavii HIV/SIDA ar putea fi suplimentat. Pacienții ar primi medicația pe o perioadă mai lungă
Ministrul Sănătății ia în calcul posibilitatea ca aceşti pacienţi să își primească medicamentele pentru o perioadă mai îndelungată. În plus, în România ar putea ajunge, curând, un tratament care se administrează o dată la 6 luni.
Peste 18.000 de persoane erau diagnosticate cu HIV la sfârşitul anului trecut în România. Peste 15.000 sunt sub tratament. De la un pumn de pastile, cât luau în anii ’90, acum s-a ajuns la una sau două pilule pe zi. În curând, și în România ar putea exista un tratament administrat o dată la 6 luni.
Reprezentant al unei asociații de pacienți cu HIV/SIDA: Utilitatea e enormă, ținând cont că există grupuri vulnerabile care ar putea beneficia de această schemă de tratament pentru a nu mai transmite virusul HIV, al hepatitei, prin folosirea acelor sau a altor mijloace de transmitere. Al doilea ar fi pentru cei cu imunitatea bună și având alte probleme de sănătate să nu mai ia acea pastilă sau 2 tipuri de pastile în fiecare zi.
Adrian Streinu-Cercel, medic infecționist, Institutul Matei Balș: Noi am făcut un program pe doi ani, în care avem nevoie de cinci administrări. Putem să-l folosim în special în grupurile la risc.
Atât pacienții, cât și medicii cer acces mai facil la tratament, adică persoana aflată sub medicație să își poată ridica pastilele pe o perioadă mai mare de o lună.
Reprezentant al unei asociații de pacienți cu HIV/SIDA: Ca să se poată lua tratamentul o dată la 2 luni ar trebui ca bugetul să permită. Nu se fac achiziții trimestriale, se fac achiziții lunare. Și atunci nu poate da unui pacient pe 3 luni și să rămână un alt pacient care nu își poate lua tratamentul.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: O să încercăm să facem în așa fel încât să putem să avem această posibilitate, pe 2 sau pe 3 luni chiar. Sper să reușim în timp scurt, chiar săptămâna viitoare să putem să avem o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății din care să putem aloca o sumă consistentă și pentru programul HIV/SIDA.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că începând cu 1 iulie este decontată testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate.