București, capitala nomazilor digitali. E mai ieftin să stai aici o lună decât să stai în Franţa sau în Germania, iar internetul e foarte rapid
Antoine este manager de proiect la o companie de închirieri auto din Franţa şi de câţiva ani lucrează din orice colţ al lumii. Este nomad digital şi acum trei săptămâni a ajuns la noi în ţară.
Antoine Cheng, nomad digital: Nomazii digitali aleg să stea în Spania, în Portugalia şi consider că atunci când faci asta (nr. munceşti de la distanţă) trebuie să ieşi un pic din zona ta de confort. Şi venind în România este ceva diferit.
A auzit pentru prima dată de România acum câteva luni, în Tenerife, de la un clujean.
Antoine Cheng, nomad digital: Mi-a spus de zona rurală, mi-a spus cât de frumoasă este ţara şi de aia am venit.
Jaime, un spaniol din Ibiza, a ajuns la noi prima dată în februarie. De atunci a părăsit România doar pentru scurte perioade de timp. Acum îşi pune bazele unei afaceri aici.
Jaime Valencia, nomad digital: Nu am venit cu intenţia de a petrece câteva săptămâni sau luni şi apoi să continui să călătoresc, cum fac nomazii digitali. Intenţia mea de a venit în România, Bucureşti a fost să explorez.
Că acești doi tineri alte mii de străini vin să muncească din România.
Arthur este francez şi împreună cu prietenul său Hugo a pus bazele unei afaceri pentru nomazii digitali.
Arthur Bergeret, antreprenor: Din punct de vedere economic e mai ieftin să stai aici o lună decât să stai în Franţa sau în Germania. Şi după aia văd că internetul merge foarte bine.
Costul mediu al unei chirii lunare pentru o garsonieră, în cartierele mărginaşe, din capitala României, depăşeşte 330 de euro. Cu mai bine de 100 de euro mai puţin faţă de capitală vecilor noştri bulgari şi la jumătate de preţ comparativ cu garsonierele care se închiriază în Viena, Roma şi Berlin. Cel mai scump e să îţi închiriezi o astfel de locuinţă la Copenhaga.
Internetul de mare viteză, traiul ieftin și vremea relativ bună pun România pe locul trei la nivel global în indexul nomazilor digitali realizat de o platformă de software.
Atorităţile de la noi din ţară au văzut potenţialul economic al nomazilor digitali, aşa că au în plan să vină cu facilităţi fiscale, că să îi încurajeze să stea cât mai mult timp în România.
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: În cazul nomazilor digitali, care stau 6 luni în România într-un an calendaristic, vor avea scutiri foarte clare de taxe, urmând că după această perioadă să plătească aceeaşi contribuţie către bugetul asigurărilor sociale şi de stat şi impozite la fel ca un cetăţean român.
O treime din numărul total al acestor persoane își cheltuiesc venitul exclusiv în locul în care stau.