BRILLIANT| Ana Rubeli, tânăra care salvează clădirile de patrimoniu din România: „Turistul străin iubește locurile abandonate, cu parfum de epocă”

1 septembrie 2023, 11:24

Și-a luat misiunea de a recrea legătura afectivă între orașe și locuitorii lor, pornind de la istorie, arhitectură, legende, mituri și realități. A luat multiple premii în domeniul patrimoniului. Țese povești și salvează case de patrimoniu, uitate de timp și îi poartă pe oameni prin trecutul lor, cu ajutorul seratelor muzicale tematice. Activitatea ei înseamnă și tururi ghidate, identificarea comorilor arhitecturale, evenimente culturale, și recitaluri de muzică clasică în spații cu parfum de epocă, iar viața o poartă în tot felul de locuri inedite și pline de povești, pe care ni le arată și ni le prezintă cu mult entuziasm, sâmbăta aceasta, de la 14.30, la Brilliant. E pasionată de tot ceea ce este vechi și valoros și se descrie drept „actuar îndrăgostit de patrimoniu, caut salvare. Nu pentru mine, ci pentru clădirile din București și din țară care zac uitate de timp.”

Pasiunea ei pentru istorie a început încă din copilărie, iar în școala generală a fost olimpică la istorie, îi plăcea să citească extrem de mult, mai ales cărți de ficțiune istorică și biografii. „Eram fascinată de viața personalităților și de trecut și îmi găseam un refugiu nostalgic în povești de demult”, spune ea, nu fără a sublinia cum i se pare fantastic faptul că în ziua de azi a ajuns să scrie despre casele în care au locuit personalitățile despre care citea când era mică.

„Mi-ar plăcea ca oamenii să privească dincolo de o tencuială scorojită și să vadă frumusețea elementelor originale ale caselor, să prefere să restaureze obiecte vechi, să păstreze tâmplăria veche, să aprecieze o fațadă cu similipiatră (versus cea polistirenizată), feroneria originală și tot ceea ce ține de autenticitate. Mi-ar plăcea, de asemenea, să aprecieze clădirile istorice dincolo de valoarea terenului pe care ele îl ocupă, să le aprecieze pentru valoarea lor istorică, arhitecturală și memorial-simbolică”, subliniază ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite