Breșele de securitate cibernetică și amenințările informatice devin din ce în ce mai frecvente

17 iunie 2024, 09:21 (actualizat 17 iunie 2024, 09:41)

Într-o lume tot mai digitalizată, breșele de securitate cibernetică și amenințările informatice devin din ce în ce mai frecvente și sofisticate. Iar specialiștii în securitate IT sunt primii care trag semnale de alarmă și se declară îngrijorați.

Studiul global realizat de Bitdefender arată că mai bine de jumătate dintre ei s-au confruntat cu o breșă de securitate sau o scurgere de date în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintă o creștere de 6% față de anul trecut. Totodată, 96% dintre respondenți consideră avansul inteligenței artificiale generative ca fiind o amenințare majoră.

De asemenea, peste o treime dintre specialiști sunt extrem de îngrijorați de utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de conținut fals, cum ar fi deepfake-urile. Cu toate acestea, 74% dintre specialiști sunt încrezători în capacitatea colegilor lor de a identifica atacurile de tip deepfake, deși doar 21% au îndoieli în acest sens.

Studiul mai arată că aproape trei sferturi dintre specialiștii IT au observat o creștere a gradului de sofisticare a atacurilor de tip phishing, care se află pe primul loc în topul amenințărilor de securitate (33%). Pe locul doi se află vulnerabilitățile software și amenințările zero-day (32%), urmate de atacurile ransomware (29%).

În ceea ce privește amenințările tot mai complexe din mediile cloud, 39% dintre respondenți sunt îngrijorați de politicile de gestionare a identității și accesului, iar 38% de riscurile de conformitate.

Totodată, mai puțîn de jumătate dintre specialiștii IT efectuează audituri și evaluări constante. În același timp, 57% monitorizează riscurile la nivel intern, iar 42% apelează la experți externi pentru aceste evaluări. Lipsa resurselor umane rămâne o provocare majoră.

Trei din cinci specialiști în securitate IT intenționează să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni, iar 70% spun că trebuie să lucreze în weekenduri din cauza provocărilor de securitate.

Studiul subliniază necesitatea unei abordări integrate în securitatea cibernetică, pentru a preveni și gestiona riscurile tot mai complexe și pentru a proteja datele și infrastructurile critice ale companiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite