Bolile buco-dentare afectează aproape jumătate din populaţia lumii (OMS)
Într-un nou raport, OMS a constatat că 45% din populaţia lumii, sau aproximativ 3,5 miliarde de persoane, suferă de afecţiuni buco-dentare.
„Sănătatea orală a fost mult timp neglijată în sănătatea globală”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat, deşi măsurile de prevenţie cu costuri reduse ar putea preveni multe dintre acestea.
OMS, care oferă astfel prima imagine completă a poverii bolilor buco-dentare în 194 de ţări, a dezvăluit o creştere cu un miliard a cazurilor înregistrate în ultimii 30 de ani.
Este „un indiciu clar că mulţi oameni nu au acces la prevenirea şi tratamentul bolilor buco-dentare”, dintre care cele mai frecvente sunt cariile dentare, afecţiunile gingivale, pierderea dinţilor şi cancerele bucale, potrivit raportului.
Cariile dentare netratate sunt cea mai frecventă boală care afectează circa 2,5 miliarde de persoane la nivel global, în timp ce aproximativ un miliard suferă de afecţiuni gingivale, o cauză majoră a pierderii totale a dinţilor.
Aproximativ 380.000 de cazuri noi de cancere bucale sunt diagnosticate în fiecare an, potrivit OMS.
Principalii factori de risc sunt consumul ridicat de zahăr, dar şi fumatul şi consumul de alcool.
OMS încurajează autorităţile să abordeze aceşti factori comuni de risc „prin promovarea unei alimentaţii echilibrate sărace în zahăr, oprirea consumului de tutun sub toate formele sale, reducerea consumului de alcool şi un mai mare acces la pasta de dinţi cu fluor eficientă şi accesibilă”.
Raportul, preluat de Agerpres, evidenţiază inechităţile flagrante în accesul la serviciile de sănătate orală, subliniind povara enormă pe care aceste boli adesea foarte vizibile şi imposibil de ascuns o pun asupra celor mai vulnerabile şi defavorizate populaţii.
Potrivit raportului OMS, trei sferturi dintre toate persoanele care suferă de boli buco-dentare trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, dar peste tot în lume sunt persoane sărace, cu dizabilităţi sau persoane în vârstă şi vulnerabile care sunt lipsite de acces adecvat la îngrijiri care sunt costisitoare.
Acest lucru poate conduce la „costuri catastrofale şi o povară financiară semnificativă pentru familii şi comunităţi”, a mai spus OMS.