Bogdan Aurescu pleacă de la Cotroceni, pentru un post de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga

Bogdan Aurescu (Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO)
30 ianuarie 2024, 16:27

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru eliberarea lui Bogdan Aurescu din funcţia de consilier prezidenţial de la data de 1 februarie, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Motivul este alegerea fostului ministru de Externe al României ca judecător la Curtea de Justiție de la Haga, unde trebuie să depună jurământul pe 6 februarie.

Pe 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite l-au ales pe Bogdan Aurescu în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024.

Bogdan Aurescu este primul român care îndeplineşte această funcţie.

Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă şi respectată instanţă internaţională. Toţi membrii ONU sunt părţi la Statutul Curţii. CIJ fost înfiinţată în 1945, în baza Cartei ONU.

CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenţi, aleşi pe termen de 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi, care îndeplinesc condiţiile cerute pentru exercitarea în ţările lor de origine a celor mai înalte funcţii judiciare sau care sunt jurişti având o competenţă recunoscută în domeniul dreptului internaţional. Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleşi astfel încât să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizaţie şi principalelor sisteme juridice ale lumii. 

În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU.

În noiembrie 2023, Bogdan Aurescu a scos Rusia din cel mai important tribunal al ONU. El a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție împotriva candidatului rus și l-a învins categoric pe acesta. Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi față de doar 6 ale Rusiei. A fost pentru prima oară din 1946, de când a fost creată Curtea Internațională de Justiție, când Rusia nu are judecător acolo, deși, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, se considera îndreptățită să fie reprezentată în CIJ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite