Bloomberg: Petrolul rusesc, lovit din plin de sancţiunile occidentale. O decizie a Indiei pune Moscova în dificultate

Vas Sovcomflot, firma de stat Rusia pentru transport petrol/ Profimedia Images
24 martie 2024, 14:44

Exporturile ruseşti de petrol care finanţează maşinăria de război a Kremlinului încetinesc, în sfârşit. Rafinăriile din India – al doilea mare client al Moscovei după China, de la invadarea Ucrainei, în 2022 – nu vor mai accepta petroliere deţinute de compania rusă de stat Sovcomflot PJSC, din cauza riscului provocat de sancţiuni, transmite Bloomberg.

Din octombrie, SUA au sporit sancţiunile asupra flotei de petroliere care transportă ţiţeiul rusesc. Multe petroliere nu mai sunt utilizate de atunci, iar cantităţi din ce în ce mai mari de ţiţei rusesc plutesc pe oceane, conform analiştilor firmei Kpler.

Împreună, aceste evoluţii vor duce gradual la un declin al veniturilor Rusiei din petrol, un obiectiv politic cheie ale Statelor Unite şi al aliaţilor lor.

În pofida sancţiunilor, Rusia a continuat să exporte cantităţi imense de petrol.

Deşi în acest stadiu nu există aşteptări privind reduceri drastice ale aprovizionării, problema este cât de departe vor merge autorităţile occidentale cu strângerea şurubului, în condiţiile în care cotaţia barilului de ţiţei se îndreaptă spre 90 de dolari, iar preşedintele Joe Biden a început o campanie electorală în care alegătorii încă sunt afectaţi de inflaţie.

„Sporesc presiunile asupra exporturilor ruseşti de petrol, în special către India. Suntem în stadiul în care fricţiunile legate de sancţiuni devin extrem de evidente”, a apreciat Richard Bronze, director în cadrul companiei de consultanţă Energy Aspects Ltd.

Datele Bloomberg arată că petrolierele ruseşti supuse sancţiunilor SUA nu mai efectuează transporturi. Kremlinul este afectat de decizia Indiei – un aliat comercial important în timpul războiului – de a evita petrolierele ruseşti.

În acelaşi timp, Ucraina a început bombardarea rafinăriilor ruseşti.

„Vedem cu siguranţă accentuarea presiunilor sancţiunilor SUA atât asupra exporturilor, cât şi asupra ţiţeiului rusesc, într-un moment în care SUA nu reuşesc să trimită mai mult ajutor Ucrainei şi Rusia pare să câştige teren pe front”, atrage atenția Greg Brew, analist la Eurasia Group, New York.

Compania de stat Sovcomflot a transportat anul trecut aproximativ o cincime din totalul livrărilor de ţiţei rusesc.

Cifra părea să scadă chiar înainte ca rafinăriile din India să anunţe că nu mai acceptă petrolierele.

„Ne aşteptăm ca și cumpărătorii de petrol să fie mai puţin dispuşi să facă afaceri cu Sovcomflot decât în trecut”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.

Oficialii Sovcomflot au admis săptămâna aceasta că operaţiunile companiei sunt afectate de sancţiuni.

„Vizarea Sovcomflot reprezintă o înăsprire semnificativă a sancţiunilor SUA contra Rusiei. Nu va rezolva problema eludării, dar va majora costurile de transport şi discounturile la vânzarea ţiţeiului rusesc”, a apreciat Janis Kluge, de la German Institute for International and Security Affairs din Berlin.

Chiar şi aşa, Rusia încă poate apela la aşa numită „flotă din umbră”, înfiinţată imediat după invazia din 2022, cu vapoare mai vechi fără asigurare adecvată şi cu acţionariat neclar. După unele estimări, există 600 de astfel de nave.

Kremlinul este mai bogat ca niciodată, în ciuda sancțiunilor – și asta cu ajutorul unui partener strategic al SUA

Rusia intră în cel de-al treilea an de război în Ucraina cu o sumă de bani fără precedent în visteria guvernului, susținută de vânzări record de țiței în valoare de 37 de miliarde de dolari către India anul trecut, potrivit unei noi analize, citate de CNN, care concluzionează că o parte din țiței a fost rafinată de India și apoi exportată în Statele Unite sub formă de produse petroliere în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Costurile de livrare pentru petrolul rusesc sunt imense.

Costă aproximativ 14,50 dolari pe baril să livreze încărcătura din Marea Baltică spre China, conform datelor Argus Media. Mai mult de jumătate din sumă este generată de sancţiuni.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite