Blocaj la maternitatea Giulești, din București, din cauza infecțiilor nosocomiale. Director medical: Luăm măsuri pentru a elimina această situație. Internările și nașterile înainte de termen, suspendate
Este blocaj la maternitatea Giulești din București, din cauza infecţiilor nosocomiale. Internarea cazurilor de nou-născuţi prematuri este temporar suspendată. Au fost oprite și internările pentru naşteri înainte de termen. Unitatea medicală a mai trecut printr-o situaţie similară acum câţiva ani, atunci când zeci de bebeluşi au fost infectaţi cu stafilococul auriu.
Activitatea la maternitatea Giulești din Capitală a fost restrânsă temporar după ce în ultimele 9 luni la Secția Post Traumă, 7 bebeluși au fost diagnosticați cu infecții luate din spital. Aceștia nu au avut simptome și se află în stare bună. Reprezentanții maternității admit că în spital există infecții nosocomiale, dar spun că decizia de suspendare a internărilor este strict preventivă.
Traian Maier, director medical, Maternitatea Giulești, București: Infecțiiile asociate actului medical reprezintă o realitate care trebuie recunoscută, trebuie supravegheată și, desigur, în momentul în care se constată apariția unor modificări la nivelul acestui fenomen, trebuiesc instituite măsuri prompte, de prevenție, prevenire și control al fenomenului.
Mamele care sunt în pericol de naștere prematură vor fi îndrumate către alte maternități din Capitală. Activitatea în secția de terapie intensivă pentru nou-născuți se desfășoară aproximativ normal, spun reprezentanții unității medicale. Au rămas internați doar bebelușii care nu au încă greutatea normală pentru a fi externați. Tinerele mămici se tem însă pentru bebelușii lor.
Problema infecțiilor nosocomiale este încă majoră în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat investiții privind combaterea infecțiilor cu bacterii în spitale, dar a taxat reticența spitalelor în lupta contra infecțiilor nosocomiale.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Se desfășoară acum investiții serioase în 120 de spitale din România, M-aș bucura să profite acele 120 de spitale din fonduri alocate din PNRR și să se concentreze pe combaterea infecțiilor. Sunt încă spitale care sunt reticente să-și dezvolte compartimente sau laboratoare de microbiologie. Fără aceste tipuri de laboratoare, controlul infecțiilor nu poate fi făcut.
Conform statisticilor, România are o medie de doar 1% în ceea ce privește cazurile raportate de infecții nosocomiale, în timp ce media din Uniunea Europeană este de 7%. În vară, parlamentarii au stabilit prin lege amenzi între 5 mii și 20 de mii de lei pentru medicii și unitățile medicale care nu testează pacienții sau nu raportează corect infecțiile pe care bolnavii le dezvoltă în timpul spitalizării.
Directorul medical al Maternității Giulești a subliniat că instituția este o unitate sanitară responsabilă care desfășoară un ”screening epidemiologic activ și permanent” în toate secțiile spitalului, acordând o atenție sporită secțiilor de neonatologie,
”Conducerea spitalului are o colaborare extraordinară cu medicul epidemiolog și în urma raportărilor periodice pe care dânsul le face, am constatat o modificare a circulației germenilor în secțiile de neonatologie, în sensul apariției unori purtători sănătoși. În momentul în care constatăm acest lucru, și ținând cont de faptul că acest status de purtător sănătos poate să reprezinte o etapă premergătoare a unei posibile infecții, am decis să luăm niște măsuri normale, care se iau în situațiile respective. Drept urmare, am curățat, igienizat, dezinfectat terminal toate spațiile din secția de neonatologie. (…) Procentual, din totalul bebelușilor născuți în acest interval, 1,3% au fost nou născuți care au devoltat o simptomatologie ușoară, care s-a remis sub tratament. Niciun nou născut nu a fost transferat în altă unitate sanitară”, a explicat Traian Maier, directorul medical al Maternității Giulești din București.