BBC: România reia alegerile controversate după anularea votului anterior

Românii încearcă din nou să aleagă un nou președinte astăzi, la șase luni după ce prima tentativă s-a încheiat în scandal și confuzie, scrie BBC într-o analiză a scrutinului prezidențial din țara noastră.
Un outsider radical cu înclinații mistice, Călin Georgescu, a ieșit pe primul loc pe 24 noiembrie, însă rezultatul a fost anulat din cauza unor acuzații de fraudă electorală și de interferență din partea Rusiei.
În februarie, vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat dur România pentru această decizie, provocând un val de reacții în clasa politică românească, care se bazează puternic pe relația specială cu SUA. Cu toate acestea, lui Georgescu i s-a interzis să participe la reluarea alegerilor de azi.
Alegerile îi pun față în față pe naționalistul George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), și trei candidați centriști: primarul Bucureștiului, Nicușor Dan; Crin Antonescu, un liberal care reprezintă coaliția de guvernare formată din PSD și PNL; și Elena Lasconi, o candidată independentă.
Alți șapte candidați se află pe buletinul de vot. Dacă niciun candidat nu obține peste 50% din voturi, un tur de scrutin între primii doi va avea loc pe 18 mai.
Sondajele de opinie – cunoscute pentru lipsa lor de fiabilitate în România – sugerează că Simion va ieși primul astăzi, urmând să se confrunte într-un tur dificil cu Nicușor Dan sau Crin Antonescu.
Rezultatul este așteptat cu nervozitate în capitalele europene, la Washington, Kiev și Moscova. România este o rută esențială de tranzit pentru sisteme de arme și muniții destinate Ucrainei. Țara găzduiește un scut antirachetă american la Deveselu și trei baze aeriene importante de unde NATO desfășoară misiuni de patrulare aeriană până la granițele Ucrainei și Moldovei și peste Marea Neagră.
Ucraina își exportă 70% din cereale pe ruta Mării Negre, prin apele teritoriale ale României, către Istanbul. Marina română desfășoară operațiuni de deminare în acele ape, iar forțele aeriene române instruiesc piloți ucraineni să zboare avioane F-16. Administrația Trump reevaluează angajamentul său față de România. Un acord privind eliminarea vizelor a fost anulat brusc în ajunul alegerilor.
Mulți dintre românii din diaspora – un milion sunt înregistrați să voteze – și-au exprimat deja votul, mai ales în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie. Ei nu apar în sondaje și ar putea influența decisiv rezultatul final.