Bayraktar, drona-regină a războiului din Ucraina. Ginerele lui Erdogan: „Este o invazie ilegală, aşa că TB2 ajută poporul onorabil al Ucrainei să-şi apere ţara”

Foto: Creative Commons
Foto: Creative Commons
31 mai 2022, 14:26

Cel puţin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură de 12 metri şi se poate ridica până la 25.000 de picioare (7.600 de metri), înainte de a distruge tancurile şi artileria cu bombe perforatoare ghidate cu laser, a contribuit la subminarea superiorităţii militare covârşitoare a Rusiei.

Atât de mare este renumele dronei încât a devenit subiectul unui cântec patriotic de succes în Ucraina, care batjocoreşte trupele ruseşti, cu refrenul „Bayraktar, Bayraktar”.

Dincolo de satiră, drona Bayraktar a primit atenţie din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, iar Ministerul Apărării a menţionat-o de cel puţin 45 de ori în public de când a început războiul, pe 24 februarie.

Baykar, fondată în anii 1980 de tatăl lui Bayraktar, Ozdemir Bayraktar, a început să se concentreze pe avioanele fără pilot în 2005, deoarece Turcia căuta să-şi consolideze industria locală de apărare.

TB2 a fost un astfel de factor în conflictele din Siria, Irak, Libia şi Nagorno-Karabakh, precum şi din Ucraina, încât acum este vârful de lance al Turciei pentru exportul global de apărare.

Preşedintele Tayyip Erdogan spune că cererea internaţională pentru TB2 şi mai nou Akinci este uriaşă.

Bayraktar, care este căsătorit cu fiica lui Erdogan, a spus că Baykar poate produce 200 de drone TB2 pe an.

El a spus că este mândru că dronele au fost folosite în Nagorno-Karabah, o enclavă etnică armeană a aliatului Turciei Azerbaidjan, unde forţele de la Baku au recucerit zone de teritoriu în 2020, şi în Ucraina.

„Este o invazie ilegală, aşa că TB2 ajută poporul onorabil al Ucrainei să-şi apere ţara. Ocuparea ilegală a Karabahului a fost ca o rană la inimă încă din tinereţea noastră. Şi, în calitate de ingineri care dezvoltă tehnologia, este o onoare să-i fi ajutat pe fraţii şi surorile noastre de aici să-şi recâştige pământul”, a spus el.

Rusia a prezentat în urmă cu două săptămâni o nouă generaţie de arme cu laser, inclusiv un sistem mobil despre care Moscova a spus că ar putea orbi sateliţii care orbitează şi să distrugă dronele.

Dar Bayraktar, care s-a născut la Istanbul şi a studiat la Universitatea din Pennsylvania şi la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a spus că astfel de arme sunt ineficiente împotriva TB2.

„Raza lor de acţiune este limitată, aşa că dacă raza senzorială şi a muniţiei este mai lungă, nu vor fi eficiente”, a spus el.

Baykar lucrează la o TB3, care are aripi pliabile şi poate decola sau ateriza pe portavioane cu pistă scurtă şi o aeronavă de luptă fără pilot numită MUIS sau Kizilelma.

„Doamne ajută, primul zbor al Kizilelma va avea loc anul viitor, iar TB3 fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor”, a declarat Bayraktar.

„Dacă ne uităm la un orizont de timp mai lung, lucrăm la drone taxi – pentru asta trebuie să dezvoltăm mai multă tehnologie de autonomie de nivel superior – care este practic AI – dar va revoluţiona modul în care oamenii vor fi transportaţi în oraşe”, a spus acesta.

Invazia Rusiei a ucis mii de oameni, a strămutat milioane şi a ridicat temeri de o confruntare directă între Rusia şi Statele Unite.

Putin spune că Washingtonul a folosit Ucraina pentru a ameninţa Rusia prin extinderea NATO şi că Moscova a trebuit să-i apere pe vorbitorii de limbă rusă de persecuţie. Ucraina şi aliaţii săi occidentali resping acuzaţiile ca pretexte fără temei pentru a invada o ţară suverană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite