Barieră plutitoare menită să oprească deşeurile de pe râul Dâmboviţa, instalată în Bucureşti

Barieră plutitoare menită să oprească deşeurile de pe râul Dâmboviţa
Barieră plutitoare menită să oprească deşeurile de pe râul Dâmboviţa
22 martie 2023, 14:03

Bariera plutitoare a fost creată în cadrul programului „Cu Apele Curate”, în colaborare cu Nod Makerspace, din bannere publicitare recuperate şi donate de Ateliere Fără Frontiere, iar flotoarele sunt construite din bidoane de plastic reutilizate.

„Barierele plutitoare reprezintă o soluţie tehnologică pentru limitarea poluării apelor, fiind concepute pentru a oferi un control sigur, uşor şi eficient al diferitelor tipuri de deşeuri de pe luciul apei. Construite astfel încât să plutească de-a lungul suprafeţei unui râu, barierele plutitoare sunt menite să reţină plastic, cherestea, frunze, ramuri şi alte materiale”, transmite sursa citată.

Coordonatorul programului Cu Apele Curate, Marta Popescu, a precizat că aceasta este cea de-a şasea barieră plutitoare montată de Asociaţia MaiMultVerde, după cele cinci instalate deja pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău şi Siret.

„Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deşeuri din plastic, care au fost colectate şi preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Am ales Dâmboviţa pentru acest proiect pilot pentru că nu este doar un râu care trece prin oraşul nostru, este una dintre arterele naturale care susţin biodiversitatea, natura în mediul urban, dar şi viaţa noastră, este apa pe care o bem, apa cu care ne spălăm sau cu care gătim”, a spus ea.

Bariera a fost amplasată în zona Splaiului Unirii nr. 160, cu sprijinul SGA Ilfov-Bucureşti. Aceasta are o lungime de 25 metri, iar locul a fost ales pentru că permite „supraveghere constantă, astfel încât să fie observate din timp problemele care pot apărea şi să ofere acces facil pentru ambarcaţiunile uşoare” cu care se va face mentenanţa şi colectarea deşeurilor oprite. Totodată, zona Unirii – Biblioteca Naţională, acolo unde există spaţii amenajate de consum de-a lungul malului râului Dâmboviţa, este „recunoscută pentru acumularea de deşeuri”, precizează ONG-ul.

„În fiecare zi în care ajungem la birou şi privim râul Dâmboviţa, ne gândim că are un potenţial enorm pentru oraş, din păcate insuficient utilizat, iar constant strângem deşeuri organice sau plastice care circulă pe râu. Partea principală a barierei plutitoare, care va opri trecerea gunoaielor, este realizată dintr-un banner stradal de tip mesh, iar flotabilitatea acestuia este realizata de bidoane (PET) goale de 5 litri. ‘Şarpele’, cum îi spunem noi, va fi ancorat cu cabluri metalice de cele două maluri ale Dâmboviţei”, a spus Valentin Talabă, manager comunicare Nod Makerspace.

În perioada următoare, deşeurile oprite de barieră vor fi colectate de Asociaţia MaiMultVerde, cu ajutorul voluntarilor, şi vor fi preluate de firma locală de salubritate.

„Potrivit legii, deşeurile plutitoare trebuie adunate de Administraţia Naţională Apele Române şi de Primăria Municipiului Bucureşti” a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, Laurenţiu Păştinaru.

Cu ocazia instalării barierei, pe malul stâng al râului Dâmboviţa, artista Irina Mocanu a realizat o pictură murală de 12 mp, care ilustrează o egretă, specie întâlnită şi în parcuri din Bucureşti. Este al zecelea mural creat în ultimii 4 ani în cadrul programului Cu Apele Curate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite