Nuvela lui Ioan Slavici „Moara cu noroc” le-a purtat noroc candidaţilor la examenul de Bacalaureat

1 iulie 2024, 07:33 (actualizat 1 iulie 2024, 18:58)

Probele scrise de la examenului naţional de bacalaureat 2024 au început luni cu proba de Limba şi literatură română. Prima sesiune (iunie – iulie) se desfăşoară, în perioada 1 – 5 iulie, în 477 de centre. „Moara cu noroc” de Ioan Slavici le-a purtat noroc candidaţilor la examenul de Bacalaureat. Particularităţile nuvelei sau caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă studiată au fost subiecte accesibile, spun şi candidaţii, şi profesorii. Nu au lipsit însă incidentele. Subiectele au apărut pe internet la scurt timp după startul probei. Iar la Bucureşti, unii candidaţi au aşteptat şi trei ore ca să predea lucrările. 134.000 de candidaţi susţin zilele acestea examenul maturităţii. E cea mai bună participare din ultimii patru ani.

„Moara cu noroc” de Ioan Slavici a fost tema subiectului trei de la proba de Limba şi Literatura Română a examenului de Bacalaureat. La profilul uman, elevii au avut caracterizare de personaj, iar la profilul real cerinţa a fost să prezinte particularităţile unei nuvele. Didascaliile au trebuit explicate la subiectul al doilea, iar la primul subiect au fost mai multe cerinţe pe baza unui text.

Nu au lipsit incidentele. La Bucureşti, unii elevi au aşteptat ore întregi să predea lucrările. Iar dintr-un centru de examen din judeţul Gorj subiectele au ajuns pe internet la 20 de minute de la începerea probei. Fotografiile ar fi fost făcute de un elev. Poliţia şi Inspectoratul Şcolar fac verificări.

IONUȚ CATRINA, purtător de cuvânt ISJ GORJ: Odată cu identificarea persoanei, va fi exclusă din acest examen și îi va fi obturat dreptul de a susține examenul de bacalaureat câteva sesiuni.

Cei mai mulţi au bagajele făcute, iar bacalaureatul este doar o formalitate.

În opinia profesorilor de Limba şi Literatura Română, subiectele nu ar fi trebuit să le pună probleme candidaţilor.

BOGDAN RAŢIU, profesor de Limba şi Literatura Română, ANPRO: Subiectul a fost mediu spre uşor. Suntem într-un moment de inerţie şi de pasivitate când discutăm despre subiectele de Bac, pentru că ele nu s-au schimbat de foarte mult şi structura este previzibilă.

După Bac, atenţie mare la alegerea domeniului de studii universitare, atrag atenţia consilierii şcolari.

DIANA IOANEȘ, consilier școlar, Colegiul Naţional „George Coşbuc”: Cunosc elevi care atunci când termină se grăbesc să ajungă la orice facultate. Și gradul de renunțare după anul I este destul de mare. Unii elevi se maturizează mai greu, nu știu la finalul clasei a XII-a ce vor să facă și atunci recomandarea mea ar fi: decât să începi orice facultate, mai bine stai un an, te gândești, încerci să te cunoști, dacă ai bani încearcă să și călătorești, ca să te dezvolți ca personalitate și să știi ce vrei să faci cu viața ta.

Marți este programată proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie.


Elevii care au ieșit primii de la proba de limba română spun că subiectele au fost accesibile. La subiectul al III-lea care are gradul de dificultate cel mai ridicat, elevii de la profilul uman au avut caracterizarea unui personaj dintr-o nuvelă studiată, iar cei de la profilul real au avut de explicat particularitățile unei nuvele.

La subiectul al II-lea, cerința unde elevii au avut de explicat didascaliile a fost similară cu cea de anul trecut.

Elevii vor susţine, marţi, proba obligatorie a profilului – Matematică şi Istorie, în funcţie de profil.

Joi va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării, unde se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie.

Vineri, elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine proba de Limba şi literatura maternă.

Potrivit datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Probele încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8,30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.

Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie, până la ora 12,00. Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 – 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online). Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8,00 – 16,00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.

Activităţile din cadrul examenului naţional de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15,00, pe site-ul subiecte.edu.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite