Avem școli noi sau modernizate în zone în care numărul elevilor este în continuă scădere. Unele deja au fost închise
Avem şcoli nou-nouţe sau modernizate în multe sate, însă nu mai sunt copii care să învețe în ele. Numărul elevilor este în continuă scădere, însă autoritățile locale nu au ținut cont de tendințele demografice și au investit milioane de euro din finanțări europene sau programe guvernamentale în școli care stau închise. Cele mai multe sunt în nordul Moldovei.
În satul Bătrâneşti din județul Botoșani au fost construite în ultimii ani nu una, ci două școli. În condițiile în care în sat mai erau puţin peste 200 de locuitori. Iar acum amândouă sunt închise.
Și în satul vecin, Socrujeni, școala modernizată cu bani de la Banca Mondială și din Programul național de dezvoltare locală e aproape goală. Doar două clase de elevi și o grupă de grădiniță mai învață acolo.
Autoritățile locale nu cred că școala va mai putea fi ținută deschisă mult timp, pentru că sunt tot mai puțini copii. O problemă pe care nu și-au pus-o, însă, atunci când au investit banii în reabilitare și dotare.
Ionuţ Melinte, primarul comunei Gorbăneşti: Școlile respective, făcute prin Banca Mondială, au fost închise. La momentul respectiv se justificau, pentru că erau copii, în timp, nu cred că putea cineva anticipa că nu vor mai fi. Atunci a fost o investiție oportună.

Numai în județul Botoșani sunt 22 de școli nou construite sau modernizate și închise după câțiva ani, din lipsă de elevi. Multe altele ar putea avea aceeași soartă în viitorul apropiat.
Bogdan Suruciuc, inspector şcolar general, ISJ Botoşani: Sunt unități școlare care se îndreaptă spre închidere, nu mai sunt copii. Ideea e ca investițiile să fie făcute în școlile de centru.
În alte părți din țară, elevii așteaptă cu nerăbdare ca în școlile lor să se termine lucrările de modernizare. Până atunci, vor fi nevoiți să învețe în alte spații. 900 de unități de învățământ sunt în această situație.

Şcoală nouă și modernă, cu bani europeni. În clădirea din comuna Smârdan vor învăța peste 400 de elevi
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Peste 800 sunt relocate pentru reabilitare, modernizare sau construcție de spații noi. Este un număr record de școli.
În 19 școli, mai ales din București și Ilfov, elevii se înghesuie și în acest an școlar în trei schimburi.
Prin noua lege a învățământului preuniversitar, acest lucru va fi ilegal începând din anul școlar 2025-2026.
