Avem cele mai mari prețuri la energia folosită de industrie, deși producem suficient și chiar exportăm. În România prețul mediu pentru un megawatt pe ora este 193 de euro, în Grecia este 65 de euro
Industria, ca să fie competitivă, are nevoie de energie la prețuri mai mici.
Într-un studiu realizat de Asociația Marilor Consumatori de Energie din România, prezentat de curs de guvernare.ro, se arată că sectorul industrial energointensiv din România este pus la mare risc din această cauză.
Cele mai mari combinate metalurgice, de îngrășăminte chimice și materiale de construcții consumă împreună 10% din tot consumul la nivel național. De cele mai multe ori aceste companii depind de bursa și nu pot să modifice prețul produselor pe care le vând așa cum vor. Deci nu pot transfera costul de producție în prețul final, deci produc la preț mare și vând așa cum dictează piață.
Datele din studiul companiilor din industrie arată că prețul energiei a crescut de 5 ori față de nivelul pre-pandemic; în timp ce prețul mărfurilor a crescut doar de 1-2 ori. Ce fac celelalte state? Ajută companiile să fie competitive. În țara noastră prețul mediu pentru fiecare megawatt oră înseamnă 192 de euro, mai mult decât în Germania, motorul economic al Uniunii Europene.
Vecinii bulgari plătesc jumătate din cât plătim noi, iar grecii au tarife de trei ori mai mici decât România. Și dacă nu ajutam industria, de ce ne mirăm de prețurile mari din piață? Cele mai multe produse ajung să fie aduse din import, deci noi întreținem alte state și companii pentru că nu suntem în stare să ne producem propriile produse. Analiza arată că balanță comercială e din nou destabilizată, iar în domenii precum materiale de construcții, produse chimice și metalurgie ne apropiem de un deficit de 10 miliarde de euro.