Autoritățile române, în alertă după viitura de pe Dunăre. Specialiştii au făcut estimări şi ne asigură că apele nu se vor revărsa cu aceeași putere ca la vecinii unguri
Autoritățile române sunt în alertă şi măsoară permanent debitul şi nivelul Dunării care creşte de la o oră la alta. La Budapesta fluviul a depăşit zonele inundabile, iar viitura este încă în creştere. La noi, vârful viiturii ar putea fi la finalul săptămânii viitoare. Specialiştii au făcut estimări şi ne asigură că nu vor fi probleme, iar Dunărea nu se va revărsa cu aceeași putere ca la vecinii din aval. Acum, debitul este apropiat de media anuală a lunii septembrie.
Autoritățile române sunt în alertă după ce Dunărea a început să crească periculos, iar în Budapesta a ieșit din matcă. Se așteaptă ca fluviul să continuă să își mărească debitele și să se reverse si în alte zone. La noi, vârful viiturii ar putea ajunge la finalul săptămânii viitoare. Totuși, specialiștii ne asigură că nu vor fi probleme și nu se va revărsa cu aceeași putere ca la vecinii din Ungaria. Acum, are un debit apropiat de media anuală a lunii septembrie. Și chiar dacă va continua să crească și va depăși 8 mii de metri cubi pe secundă, nu vor apărea probleme.
De ieri și până astăzi, debitul Dunării la noi a crescut cu aproape o mie de metri cubi pe secundă. În așteptarea viiturii din amonte, Dunărea este inspectată în aceste zile de echipe de la Apele Române care caută să identifice locurile unde fluviul ar putea crea probleme. Au fost aduși saci mai aproape de Dunăre, materiale si utilaje de intervenție.
Prin telefon, Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt Apele Române: Deja s-a depășit media multianuală a lunii septembrie, care e 3.800. Estimăm că va ajunge la 9.500 mc pe sec, aproape de 3 ori mai mare decât media multianuală a lunii septembrie.
Viitura este așteptată să ajungă în țară pe 28 – 29 septembrie si să se propage pe sectorul românesc. Totuși prognozele arată că nu va depăși 9.800 de metri cubi pe secundă. Doar în situația în care ar avea peste 10.000 – 11.000 de mc/s, ar putea apărea probleme. Atunci autoritătile române și cele sârbești iau măsuri comune pentru a reduce primejdia.
DRAGOȘ NOVAC – directorul SHEN Porțile de Fier: Dunărea vine oricum. Noi trebuie să defluem unda de viitură. Peste debitul de 11.500 e obligația celor două părți e să fie evacuat în aval.
Până la noi, nu va ajunge aceeași cantitate, pentru că unde de viitură se propagă/ se va disipa pe lungimea celor peste 500 de km pe care viitura îi face până la intrarea în țară.
CRISTINEL POPESCU – inginer Hidroserv: Debitele de 8-9 mii metri cubi pe secundă în sus, se pune problema deversării. E prea multă apă pentru a o turbina, atunci ar trebui pornit si barajul.
Pe de altă parte, lucrurile ar putea lua o turnură neprevăzută dacă între timp, afluenții Dunării vor veni cu un aport de apă sau se vor înregistra precipitații însemnate care să umfle afluenții inferiori ai fluviului. Un alt risc îl reprezintă durata de propagare a acestei viituri, mai mult de o săptămână, care va pune o presiune a apei asupra liniei de apărare, avertizează specialiștii.
Ultimele inundații puternice provocate de Dunăre în Romania au fost în 2006. Atunci, fluviul a atins un debit de peste 15.000 de mc/s. Statistic, astfel de inundații au loc o dată la o sută de ani.