Augustin Zegrean: În starea de alertă, drepturile și libertățile pot fi limitate doar prin lege. Nu se înțelege și ordonanță de urgență sau altfel de ordonanță
Augustin Zegrean a explicat că starea de alertă este la un nivel mai scăzut de pericol, Când lucrurile sunt la nivel mai scăzut de pericol se poate merge pe această stare de alertă. În mod normal lucrurile ar fi trebuit să fie invers.
Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, diferențele sunt foarte mari pentru că în starea de urgență se emit ordonanțele militare cu caracter obligatoriu. În timpul stării de alertă este altceva, rostul stării de alertă este mai mult de a anunța populația despre pericolele existente și de a organiza modul de reacție a populației. (…) Starea de alertă nu este introdusă prin decret prezidențial. și aprobat de Parlament, este introdusă de Comitetul Național pentru Situați de Urgență și este aprobată de prim-ministrul.
Augustin Zegrean a declarat la TVR că: Toate ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare (..) Drepturile și libertățile pot fi limitate ținând seama de Art. 53 din Constituție, ori acesta spune că drepturile și libertățile fundamentale pot fi limitate numai prin lege. De data aceasta nu se înțelege și ordonanță de urgență sau altfel de ordonanță. Deci, în mod normal starea de alertă presupune ca acel Comitet Național să întocmească un program, care, dacă implică și limitări ale drepturilor fundamentale, nu mai prin lege pot fi aprobate.