Au început lucrările pentru devierea pârâului Corund, de la Praid. În salină se fac măsuratori cu senzori şi echipamente avansate
Se lucrează deja la devierea pârâului Corund, aşa cum a stabilit comisia de specialişti, astfel încât apa să nu mai ajungă în subteranul minei de sare. Iar în salină se fac măsuratori cu senzori şi echipamente avansate.
Deşi pământul în zonă este stabil deocamdată, autorităţile menţin ordinul de evacuare pentru oamenii care şi-au ridicat casele în apropierea pârâului Corund. Ajung azi la Praid și primii experți europeni care vor evalua situația și vor ajută autoritățile române la găsirea unor soluții durabile.
Lucrările pentru devierea temporară a cursului pârâului Corund sunt în desfășurare și ar urma să dureze până la 1 iulie.
Bogdan Ivan, ministrul interimar al Economiei: Se lucrează la foc automat la captarea apei pârâului Corund și devierea prin țevi corodate la 500 m aval, pentru a opri infiltrarea în vechea mină Praid.
Mircea Fechet, ministrul interimar al Mediului: A fost semnat prces verbal predare primire, constructorul își poate desfășura lucrările. Se lucrează la by-pass, să ne asigurăm că apa nu se va inflitra în salină, urmează să fie făcute lucrări de impermeabilizare.
Pentru salvarea minei și evitarea unui dezastru ecologic, vor fi aplicate cele mai moderne soluții, inclusiv folosirea unor drone subacvatice.
Constantin Dobrea, director, Societatea Naţională a Sării: Este vorba despre două programe care cartografiaza la suprafață și în adâncime zona. Vom ști care e gradul de stabilitate în subteran și locurile prin care putem lansa dronele subacvatice, conditiil de stabilitate și ale pereților minei.
Următorul pas este prăbușirea controlată a plafonului minei. Dacă s-ar surpa, urmările ar fi dezastruoase. Deocamdată, măsurătorile arată că terenul e stabil.
Bogdan Ivan, ministrul interimar al Economiei: Cel mai probabil se va ajunge la surparea planșeului minei vechi, lucru care va fi făcut, din datele preliminare, va fi făcut lent, saptamâni, luni.
Petres Sandor, prefectul judeţului Harghita: Ne pregătim de scenariul cel mai negativ. În zona minei tot planșeul ar ceda și ar cădea compact până în saramura aflată mai jos și ar fi riscat un val, o viitură care să poată afecta o parte din zonă. în timp foarte, foarte scurt. Am determinat că sunt 50 gospodării plus 15 case de locuit din care s-au autoevacuat 27 de persoane.
Flavius Nedelcea, secretar de stat, Ministerul Economiei, coordonator direcția resurse minerale: Așteptăm să vedem și celelalte măsurători, avem senzori de vibrație. E totul deocamdată stabil, în afară de faptul că vor ava loc mici surpări.
În timp ce se caută soluții pentru salina, 39.000 de oameni, din 16 localități din aval de Praid, care se alimentează din răul Târnava Mică, au fost avertizați să nu mai consume apă de la robinet din cauza concentrației mari de cloruri. Autoritățile sunt preocupate să reducă nivelul de sare din apă, pentru a evita un dezastru ecologic.