Au început alegerile prezidențiale în Rusia. Teoretic, Vladimir Putin are trei contracandidați
Rusia mimează democrația și își alege președintele într-un scrutin istoric, plănuit să dureze trei zile. Sunt 4 candidați pe buletinele de vot, dar nu este nimeni îngrijorat că Vladimir Putin nu va fi reconfirmat în funcție.
Sectile de votare s-a deschis la ora 8.00 dimineața, în fiecare regiune în parte, în funcție de de fusul orar. Vor fi deschise până seara la ora 20.00 și așa până duminică, când se vor număra toate buletinele.
S-a votat și anticipat, mai ales în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, dar și în zonele greu accesibile.
Au votat deja peste două milioane de ruși.
Procesul electoral se desfășoară și fizic și online, însă platformele digitale pregătite pentru scrutin au început să se blocheze încă de la primele ore ale dimineții.
Opoziția, împiedicată să își delege candidați la prezidențiale și observatori
Opoziția reală din Rusia a fost împiedicată să își delege candidați la prezidențiale și observatori.
S-a gândit însă la un protest inedit pentru ziua de duminică la prânz, când cei care nu îl vor pe Vladimir Putin la Kremlin pentru încă 6 ani ar trebui să vină la secția de votare în număr cât mai mare.
Ei ar putea susține oricare alt candidat sau pur și simplu să strice buletinul de vot. Procuratura rusă a avertizat deja că un asemena demers poate fi calificat drept acțiune de protest neautorizată, iar pedeapsa poat fi încadrată penal cu până la 5 ani de închisoare.
Alegerile se încheie duminică
Alegerile prezidențiale din Rusia au început un Extremul Orient și se vor încheia duminică în enclava Kaliningrad de la Marea Baltică, într-o țară cu 11 fusuri orare.
Peste 113 milioane de ruși au drept de vot în alegerile prezidențiale din 15-17 martie. Alți aproape 2 milioane de cetățeni cu drept de vot trăiesc în străinătate.
Fiecare secție de votare au arondat un echipaj de poliție.
Autoritățile de la Moscova au introdus și votul electronic. Ieri, Biroul Electoral Central a transmis că au fost înregistrate 2.300.000 de voturi. Multe dintre aceste voturi au fost exercitate pe platforme electronice din regiunile ucrainene controlate de ruși. Un număr de 28 din cele 89 de regiuni ruse sunt pregătite pentru votul electronic.
Votul pentru alegerile prezidențiale va avea loc și în „noile teritorii”, sintagmă pe care Rusia o folosește pentru zonele Ucrainei controlate acum de forțele ruse. Kievul a condamnat organizarea scrutinului în teritoriile ucrainene ocupate de ruși ca fiind nule și neavenite și o nouă dovadă Moscova încalcă flagrant normele dreptului internațional.
Se votează și în Transnistria separatistă, în pofida regulilor stabilite de autoritățile de la Chișinău, care au decis că rușii pot vota doar la ambasadă.
În afară de Vladimir Putin, alți trei candidați se vor afla pe buletinele de vot. Aceștia însă nu sunt opozanți ai politicilor lui Vladimir Putin.
Leonid Sluțki e candidatul Partidul Liberal Democrat, care, în ciuda numelui său oficial, reprezintă în mod tradițional un electorat naționalist de dreapta.
Parlamentarul Vladislav Davankov este candidatul Partidului Poporul Nou, orientat spre afaceri și oficial liberal, dar prietenos cu Kremlinul.
Nikolai Haritonov este candidatul Partidului Comunist, a doua cea mai puternică forță politică din Rusia.
Partidul critică uneori politicile sociale ale Kremlinului, cum ar fi promovarea unor politici liberale de piață, dar nu a făcut campanie deschisă împotriva lui Putin.
Opozanții actualului lider mor inexplicabil, sunt în închisori sau sunt obligați la exil.
Boris Nadejdin, un candidat de opoziție anti-război, a fost împiedicat să candideze, la fel și Ekaterina Dunțova.
Duminică, opoziția a chemat oamenii la secțiile de votare pentru a exprima o formă de protest prin stricarea buletinelor de vot. Biroul Central Electoral a tipărit mai multe buletine știind că o parte vor fi compromise.
Autoritățile din Moscova au avertizat deja că nu vor îngădui nicio manifestare de protest. O asemenea acțiune poate fi calificată, conform Codului Penal rus, drept zădărnicire a dreptului electoral, iar pedepsele pentru aceasta pot fi și de cinci ani de închisoare.
Vladimir Putin se pregătește să obțină al cincilea mandat
Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, fost ofițer KGB, a fost numit președinte interimar de Boris Elțîn în ultima zi a anului 1999. De atunci, cu o pauză de patru ani, a fost președinte al Rusiei.
A câștigat alegerile prezidențiale din 2000 și 2004. În 2008, Dmitri Medvedev a candidat la președinție, iar Putin a fost prim-ministru înainte de a câștiga din nou alegerile din 2012 și 2018.
Vladimir Putin este președinte de mai mult timp decât orice alt conducător rus de la Iosif Stalin încoace, depășind inclusiv mandatul de 18 ani al liderului sovietic Leonid Brejnev, care a fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982.
Prelungirea șederii lui Putin în funcția de președinte al Rusiei a fost posibilă după amendamentele aduse Constituției în 2008 și 2020, care îi permit să rămână în funcție până în 2036.
Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană au spus că alegerile ruse nu pot fi considerate libere și corecte.