Au ajuns după gratii, pentru înşelăciuni cu investiţii financiare, sub paravanul unui call center

10 aprilie 2025, 23:06

Zeci de români au înfiiţat un call center sub paravanul căruia au escrocat numeroşi cetăţeni europeni şi canadieni cărora le-au promis câştiguri rapide pentru investiţiile lor financiare. Escrocheria a fost depistată de DIICOT, care a făcut percheziţii şi a adus 50 de persoane la audieri. 12 membri ai grupării sunt acum în arest preventiv, iar peste 30 sub control judiciar.

Gruparea criminală și-a început activitatea în august anul trecut, în București, cu un call center.

Surse judiciare spun că liderul grupării inființase o societate comercială legală, care chiar avea ca obiect de activitate centrul de apeluri.

Gruparea specializată în înșelăciuni cu investiții financiare avea o organizare piramidală foarte bine pusă la punct, susțin procurorii DIICOT, coordonată de un cetățean român.

Marius Popescu, jurnalist TVR: Surse judiciare susțin că în call center erau două tipuri de agenți. Pe de o parte, erau cei care convingeau victime să facă investiția inițială de 200-300 de euro și, pe de altă parte, erau agenții cu o mai mare experiență, capabili să ducă cu vorba victimele care tot sperau că vor avea un câștig în urma investiției inițiale.

Cele mai multe dintre victime provin din Franța, Olanda, Canada și Danemarca.

Totul începea cu oferte mincinoase pe internet. Înainte de a-i suna pe naivii care visau la câștiguri rapide, membrii grupării făceau profilul persoanei respective, astfel încât să-i prezinte cea mai potrivită ofertă. Fiecare agent ar fi avut obligația să sune zilnic 50 de persoane care se arătau interesate.

Ofiţer de Poliţie, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate: Ar fi aplicat pe pretinse platforme de tranzacționare distribuite de membrii grupării în spațiul virtual și ar fi trebuit să completeze un formular cu datele lor personale.

Banii obținuți prin înșelătorie intrau în diverse circuite financiare create pentru a fi greu de urmărit.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială: Trebuie să facem niște verificări înainte de a face investiții financiare în care să băgăm banii cu greu agonisiți într-o companie care ne promite cerul și pământul. În situația de față, de exemplu, dacă cineva și-ar fi făcut temele, dacă ar fi făcut aceste verificări, și-ar fi dat seama că nu era o instituție financiară înregistrată legal, ea nu exista, de fapt, în domeniul acesta.

La percheziții, spun surse judiciare, au fost găsite liste cu zeci de mii de numere de telefon și apelurile date începând cu august 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite