Atacurile orcilor asupra velierelor. Noi le spunem „atacuri”, ele cred că sunt „jocuri”. Concluziile specialiștilor

Renaud de Stephanis, președintele Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE), care coordonează noul proiect de studiu, spune că expune orcile la cârme false și le filmează, pentru a le înțelege mai bine comportamentul. El explică: „Ele împing, împing, împing – bum! Este un joc. Imaginați-vă un copil de 6, 7 ani, cu o greutate de trei tone. Gata, nimic mai puțin, nimic mai mult. Dacă ar fi vrut să distrugă barca, ar fi spart-o în 10 minute”.
Așadar, acum se studiază intens ceea ce se numește „ipoteza distracției sau a modei”. Alfredo López Fernández, cercetător al orcilor la Atlantic Orca Working Group (GTOA) spune că orcile „au inventat ceva nou și repetă comportamentul”. Ar fi ceva mai tipic pentru tinerele orci, punctează el.
Lori Marino, un expert în neuroștiință și cetacee, președinte al Whale Sanctuary Project, spune că teoria „distracției” are cel mai mult sens pentru ea. „Acestea sunt animale extrem de inteligente și curioase și par să fie atrase de partea de dedesubt a bărcilor și de părțile care ies în afară. Orcile sunt ființe culturale și deseori vor începe un moft și acel moft se va răspândi în grup”.
Statisticile grupului de cercetare arată că în anul 2022 au existat 207 interacțiuni ale orcilor cu velierele, în creștere de la 197 în 2021 și 52 în 2020. Potrivit Asociației de Croazieră, trei iahturi au fost scufundate în 2022 și 2023 după întâlniri cu orcile. S-a întâmplat pentru că balenele ucigașe au rupt de tot cârma, iar apa a putut pătrunde în interior. Inițial, incidentele se întâmplau mai ales în jurul strâmtorii Gibraltar, de-a lungul coastelor Portugaliei, Spaniei și Gibraltarului, dar acum „terenul de joacă” s-a lărgit pentru a include coastele Marocului și Franței.
Alfredo López Fernández, cercetător al orcilor la Atlantic Orca Working Group (GTOA), spune că: „Este un fenomen fără precedent. Iar interacțiunile urmează rutele migratoare ale orcilor”. Lopez zice că un anumit grup de 15 orci este mereu implicat în ceea ce marinarii consideră a fi atacuri (nu e de mirare, dat fiind că nu o dată bărcile au fost scufundate ca urmare a atacului orcilor). Au fost identificate 35 de orci și ar fi în total o populație de mai mică de 50.
S-a discutat despre eventualitatea unei răzbunări a orcilor, după ce una dintre ele s-ar fi lovit, poate, de vreun velier. Dar López susține că nu este deloc așa. Ba chiar atrage atenția că nu ar trebui să mai vorbim despre această situație folosind cuvântul „atac”: „Orcile sunt judecate social înainte de a înțelege ce fac”. În opinia sa, intenția lor nu este ostilă. „Orcile nu manifestă o atitudine agresivă, chiar dacă ar putea sparge ceva”, a spus el pentru BBC într-un e-mail. „Știm că este un comportament complex care nu are nimic de-a face cu agresivitatea (nu vor să mănânce pe nimeni, nici să facă rău oamenilor) și nici să se răzbune (orcile nu sunt resentimente).”
Ca parte a proiectului de cercetare susținut de Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE) și de Ministerul Mediului din Spania, Renaud de Stephanis a monitorizat intens grupul de orci implicat în avarierea navelor. El și echipa sa au folosit o multitudine de camere, poziționate sub apă, deasupra apei și chiar atașate de orcă. „Am descoperit ce se întâmplă, orcile împing cârma cu nasul și duc la ruperea ei”. Rezultatele detaliate nu sunt încă făcute publice, dar Stephanis speră să le împărtășească în curând.
Până când apar datele oficiale adunate și interpretate de grupul de specialiști, ce e de făcut? Grupul de lucru Orca recomandă evitarea orcilor verificând hărțile actualizate periodic ale mișcărilor lor. Principala recomandare a lui Renaud de Stephanis este, de asemenea, de a evita zonele în care se află orcile, cu ajutorul hărților actualizate bazate pe urmărirea prin satelit a orcilor. Marinarii au încercat, de asemenea, să le sperie, lovind lucruri, dar nu pare să funcționeze. Încercarea de a fugi de ele este zadarnică. Orcile înoată de obicei la viteze între 8-11 noduri, dar pot atinge viteze de până la 29 de noduri. Viteza lor este, deci mult mai mare decât cea pe care o pot prinde verlierele atacate.
Articol de Arina Delcea