Astronauţii NASA care au rămas blocați în spațiu se readaptează la viaţa pe Terra şi şi-au reluat activităţile la Boeing

Sunita Williams și Butch Wilmore/Foto: Captura
1 aprilie 2025, 11:58 (actualizat 1 aprilie 2025, 11:59)

După nouă luni petrecute în spaţiu, astronauţii NASA Butch Wilmore şi Sunita Williams se readaptează la viaţa pe Terra, ies la plimbare cu câinii lor de companie şi îşi petrec timp alături de familiile lor, reluându-şi în acelaşi timp activităţile în cadrul companiei Boeing dedicate testării capsulei din cauza căreia au rămas blocaţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit Reuters.

”E grozav că ne-am întors. Am ieşit la o alergare – într-un ritm foarte lent’‘, a declarat Sunita Williams într-un interviu acordat luni în oraşul Houston. ‘‘Mi-a făcut bine să simt aerul, chiar dacă era un aer umed, care sufla peste tine, şi să văd şi alţi oameni pe pistă, e chiar drăguţ. E acasă’‘, a adăugat ea.

Butch Wilmore şi Sunita Williams, primul echipaj transportat de capsula Starliner, care s-a confruntat cu diverse probleme tehnice vara trecută, au fost supuşi, timp de mai multe zile, unor verificări medicale de rutină în cadrul biroului pentru astronauţi al NASA după ce au revenit pe Terra la bordul unei capsule a companiei SpaceX în martie şi înainte să se reunească cu familiile lor.

Cei doi astronauţi plănuiesc să se întâlnească miercuri cu directori din cadrul grupului Boeing pentru a discuta despre Starliner, a declarat Butch Wilmore, reluându-şi astfel activitatea de consultanţi valoroşi ai Boeing în domeniul dezvoltării aparatelor de zbor.

”Am avut perspectiva unică de a fi în nava spaţială – nimeni nu a mai avut acea perspectivă”, a spus Sunita Williams, adăugând că ea şi Butch Wilmore, în cadrul discuţiilor cu Boeing, vor ”aborda situaţia actuală şi direcţia către care noi credem că trebuie să ne îndreptăm” în ceea ce priveşte dezvoltarea capsulei Starliner.

Probleme apărute la sistemul de propulsie al Starliner au forţat NASA să aducă această capsulă înapoi pe Terra fără echipaj anul trecut şi să-i includă pe cei doi astronauţi în programul de rotaţie a echipajului de pe ISS. Ceea ce trebuia să fie o misiune-test de opt zile s-a transformat într-un plan de intervenţie care a durat nouă luni şi care a devenit un spectacol mediatic global, având în prim plan siguranţa astronauţilor Butch Wilmore şi Sunita Williams.

NASA şi Boeing intenţionează să testeze la sol sistemele de propulsie ale Starliner vara aceasta şi preconizează ca aeronava să zboare din nou la începutul anului 2026 în cadrul unui zbor-test care, aşa cum au sugerat oficialii agenţiei americane, ar putea avea loc fără echipaj uman, înaintea altor zboruri viitoare cu echipaj.

Acela ar fi cel de-al treilea test fără echipaj realizat de Boeing în cadrul acestui program care nu a fost ocolit de probleme şi care a costat compania peste 2 miliarde de dolari începând din 2016.

”Cred acesta este deja planul întrucât vor fi noi componente adăugate vehiculului spaţiale sau înlocuite la vehiculul spaţial. Aşa că am vrea să verificăm acest lucru, să vedem cum funcţionează’‘, a declarat Sunita Williams atunci când a fost întrebată dacă ar dori să vadă capsula Starliner zburând în cadrul unei misiuni fără echipaj.

”Cred că, probabil, este o idee înţeleaptă’‘, a adăugat ea.

Cei doi astronauţi veterani ai NASA, ambii foşti piloţi de teste în Marina Statelor Unite, au fost desemnaţi în 2022 să facă parte din echipajul de testare pentru Starliner, capsulă de care NASA are nevoie pentru a le oferi astronauţilor săi un al doilea mijloc de transport în spaţiu. Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, care se află în serviciu din 2020, este singura opţiune de transport din Statele Unite pentru NASA.

ISS, un laborator orbital de dimensiunile unui teren de fotbal, a găzduit în mod continuu echipaje de astronauţi în ultimii 25 de ani, realizând cercetări spaţiale esenţiale, care arată că viaţa în spaţiu poate afecta corpul omenesc în mai multe feluri – de la atrofie musculară la posibile deficienţe de vedere.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite