Asistența medicală şi de medicină dentară pentru elevi, acordată de cabinetele din şcoli, înființate de autoritățile locale

7 mai 2024, 09:33

Ordonanța 162 din 2008 spune că asistența medicală şi de medicină dentară acordată preşcolarilor şi elevilor pe toată perioada în care se află în unităţile de învăţământ se asigură în cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădiniţe şi şcoli. Iar la alineatul 2 este precizat că de asta se ocupă autorităţile administraţiei publice locale. Întrebarea este cât se ocupa primarii și președinții de consilii județene de aceasta problemă.

În teorie suna bine. Când copilul are o urgență, nu merge la cabinetul de la parterul blocului, unde părinţii trebuie să scoată mulţi bani din buzunar pentru control, plomba și ce mai trebuie făcut, ci îl ajuta medicul de la cabinetul stomatologic al școlii sau grădiniței. Asta dacă există un astfel de cabinet.

Primele 5 județe unde există cele mai multe cabinete stomatologice

Cel mai bine la capitolul acesta stă Bucureștiul. Sunt 144 de cabinete în cel mai aglomerat oraș al ţării.

Următorul județ este Clujul, unde funcționează doar 23 de astfel de cabinete.

Iaşiul este pe locul 3 cu 21 de cabinete și următoarele locuri sunt ocupate de Olt și Bihor, fiecare cu câte 17 spații amenajate pentru tratamentele stomatologice ale preșcolarilor și şcolarilor.

Dacă în aceste zone exista totuși câteva astfel de cabinete, următoarea lista cuprinde județele care se întrec sa ocupe ultimele locuri în clasament.

În Ilfov, lângă Capitală, nu există niciun astfel de loc pentru elevi.

Nici în Călărași, nici în Giurgiu și tot zero are și Satu Mare. Penultimul loc este ocupat de Harghita, cu 1 cabinet stomatologic pentru elevi, iar în Vaslui, Sălaj, Maramureș și Botoșani sunt câte 2 cabinetele per județ.

În Teleorman sunt 3 astfel de cabinete.

Și ca sa fie foarte clar: unitățile medicale de genul acesta se înființează de autoritățile locale, în colaborare cu unitățile școlare.

În anul școlar 2023-2024, la nivelul întregii ţări, funcționează 484 de cabinete stomatologice în toate unitățile de învățământ de masă. Adică un număr extrem de mic, ținând cont că ultimele 10 județe au în total 11 cabinetele stomatologice.

Autoritățile locale au obligația să încheie contracte cu medicii dentişti din localitate sau din localitățile apropiate dacă nu îşi permit să înființeze un astfel de cabinet în școală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite