Asistență psihologică pentru victimele de la Crevedia. Ioana Dăncescu, psiholog psihoterapeut: Se pot confrunta cu stări de iritabilitate exagerată. Unii pot merge înspre zone de reacții pasive, de amorțire sau consum de substanțe

28 august 2023, 11:59

Ioana Dăncescu, psiholog psihoterapeut la Institutul pentru Studiul şi Tratamentul traumei, a explicat pentru TVR Info Plus că trauma psihologică are mai multe momente de exprimare.

“Există un prim moment de exprimare atunci când se întâmplă, și aici toate reacțiile pe care cineva le poate avea sunt la nivel fiziologic, emoțional, mental. Sunt firești și normale și ele trebuiesc cumva conținute și susținute într-un proces de asistență psihologică imediată.”

Ioana Dăncescu a precizat că există și reacții psihologice ulterioare evenimentrului traumatic care nu trec.

“Aceste reacții psihologice care nu trec cer cumva o asistență psihologică ulterioară cu niște specialiști în terapia traumei, pentru că, ulterior, funcționarea vieții, relațiile, modul de a ne raporta la realitate, gândirea, starea de bine pot fi influențate și putem vorbi de diagnostice precum tulburare de stres postraumstic.”

În cazul victimelor tragediei de la Crevedia, psihologul a precizat că “este posibil ca unii dintre ei să nu rămână sever afectați” și că este așteptată și dezvoltarea unui proces de reziliență la unii dintre ei.

“Se pot confrunta cu sentimente diverse de lipsă de sens, stări de iritabilitate exagerată sau chiar agresivitate. Unii pot merge înspre zone de reacții pasive, de amorțire, consum de substanțe prin care încearcă să-și amorțească niște trăiri, imagini, coșmaruri.”

Unii salvatori trimiși să ajute la exploziile de la Crevedia au rămas cu o teamă pentru evenimentele și misiunile care ar urma în viitor.

“Au un factor în plus de risc. Ei aveau o altă misiune acolo și au ajuns din salvatori, victime. O victimă a unui eveniment are nevoie să fie tratată în conformitate cu statutul pe care îl avea înainte să fie o victimă.”

Opt echipe de psihologi se află la Crevedia pentru a discuta cu cei care rămas cu traume și temeri în urma exploziilor. Ioana Dăncescu a explicat că este vital ca oamenii să accepte că există o rană psihologică și trebuie să vorbească despre ce s-a întâmplat.

“Dacă nu se mai vede ceva, nu înseamnă că nu se mai simte ceva. E vital și important să vorbim despre partea psihologică.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite