Ar putea rebelii Houthi sabota cablurile submarine de internet care leagă Asia de Europa?

Ar putea rebelii Houthi sabota cablurile submarine de internet care leagă Asia de Europa?
Ar putea rebelii Houthi sabota cablurile submarine de internet care leagă Asia de Europa? / Profimedia Images
8 februarie 2024, 14:47

Răzbunarea ia multe forme. Rebelii Houthi din Yemen nu și-au ascuns intenția de-a se răzbuna pe Occident pentru atacurile aeriene conduse de SUA, care au vizat instalațiile lor de lansare a rachetelor și dronelor, relatează BBC.

Aceste atacuri, la rândul lor, au fost un răspuns la cele peste 30 de atacuri ale Houthi asupra transportului maritim internațional în Marea Roșie și în Golful Aden.

Miza a crescut acum.

Guvernul legitim al Yemenului din Aden, recunoscut de ONU, a avertizat că rebelii Houthi, care au cucerit o mare parte din Yemen în 2014, amenință acum să saboteze cablurile de comunicații submarine, inclusiv liniile de internet, care trec pe sub Marea Roșie și leagă Asia de Europa.

Avertismentul a venit după ce un canal legat de Houthi pe aplicația de mesagerie Telegram a postat o hartă care arată rutele cablurilor submarine din Marea Roșie.

Ar putea Houthi să saboteze aceste linii?

Se pare că grupul a afirmat că a accesat cu ușurință hărți care arată confluența cablurilor de comunicații submarine care trec pe lângă coasta lor, deoarece acestea trec prin strâmtoarea Bab al-Mandab, care, în cea mai îngustă zonă, are o lățime de doar 32 km.

Însă cablurile de fibră optică, care transportă 17% din traficul mondial de internet, se află pe fundul mării, în general la sute de metri adâncime, adică mult peste raza de acțiune a scafandrilor.

Se crede că atât SUA, cât și Rusia au capacitatea navală de-a le tăia. Cum pot fi cablurile tăiate? Prin desfășurarea unui submersibil de mare adâncime de pe o navă-mamă și apoi utilizarea a ceea ce este, de fapt, o foarfecă uriașă.

Totuși, ar fi mai dificil pentru rebelii Houthi să facă asta.

„Estimez că este o cacealma, cu excepția cazului în care este vorba de un atac asupra unui terminal”, spune fostul comandant de submarin al Marinei Regale, contraamiralul John Gower.

„Ar avea nevoie de un aliat cu această capacitate, cineva cu un submersibil, plus capacitatea de a localiza cablurile”, a adăugat Gower.

Așadar, ar putea Iranul, care îi sponsorizează pe rebelii Houthi, să le permită să taie cablurile submarine?

„Nu am văzut nimic în capacitățile iraniene care ar putea afecta aceste cabluri, cu siguranță nu submarinele lor”, spune fostul comandant al Marinei Regale Tom Sharpe.

În acord cu contraamiralul Gower, comandantul Sharpe spune: „Cred că este o cacealma”.

În plus, ar fi o mișcare riscantă din partea Teheranului. Nici Iranul și nici SUA nu doresc să intre într-un război la scară largă și au precizat răspicat acest lucru.

Tăierea cablurilor de comunicații globale ar fi o escaladare majoră care ar putea duce chiar la lovituri de retorsiune asupra însuși Iranului.

„Iranul ar putea recurge mai degrabă la opțiuni cibernetice decât la sabotarea infrastructurii”, crede Edmund Fitton-Brown, fost ambasador britanic în Yemen în perioada 2015-2017.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite