Concurență mare în sesiunea de vară la universitățile din România. La UNIBUC sunt 58 pe loc la Limbi Moderne. La Iași, kinetoterapia atrage cei mai mulți candidați

„Programele de licenţă şi masterat oferite de facultăţile UB au numărat 36.873 de înscrieri. Dintre acestea, aproape 31.000 de înscrieri au fost înregistrate la studii universitare de licenţă la cele 19 facultăţi ale UB, în timp ce programele de studii universitare de masterat oferite de către Universitatea din Bucureşti (UNIBUC) au numărat aproape 6.000 de înscrieri. Menţionăm că pentru anul universitar 2022-2023, Universitatea din Bucureşti a oferit celor interesaţi să studieze la una dintre cele 19 facultăţi un număr de 4.459 de locuri bugetate, în timp ce pentru candidaţii la studii de masterat, UB a pus la dispoziţie 3.250 de locuri bugetate”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei de învăţământ transmis marţi.
La sesiunea de vară, pentru studiile universitare de licenţă, datele arată o concurenţă medie pe universitate de 6,93 înscrieri pe loc bugetat.
Programul cu cele mai multe înscrieri este Limbi moderne aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, care a înregistrat o concurenţă record de peste 58 de înscrieri / loc bugetat.
O concurenţă de peste 17 înscrieri / loc bugetat s-a înregistrat la specializările Biochimie tehnologică şi Chimie Farmaceutică de la Facultatea de Chimie, în timp ce specializarea Chimie medicală din cadrul aceleiaşi Facultăţi a numărat o concurenţă de peste 15 înscrieri / loc bugetat.
Şi în cazul programelor de masterat, cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti au înregistrat un număr mare de înscrieri în rândul absolvenţilor de licenţă. Astfel, o concurenţă semnificativă pentru programele de masterat s-a înregistrat la Facultatea de Fizică, unde s-au înregistrat peste 4 înscrieri / loc bugetat, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, unde s-au înregistrat aproape 4 înscrieri / loc bugetat şi la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, unde s-au înregistrat 3 înscrieri / loc bugetat.
La nivel de universitate, pentru cele şapte mii de locuri la licenţă şi masterat au fost depuse 37.000 de înscrieri. Intrate într-un con de umbră în anii precedenţi, facultăţile de ştiinţe sunt acum din nou în preferinţele tinerilor.
Concurenţă strânsă şi la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. Peste 11 candidaţi pe un loc bugetat la Psihologie, Contabilitate şi informatică de gestiune sau Media digitală. Şi aici limbile străine „exotice „, recum japoneză și coreeană, au fost la mare căutare.
”Noi ne bucurăm că Universitatea „Babeş Bolyai” reuşeşte să creeze un lucru mai greu de realizat şi anume o combinaţie între excelenţă şi a fi incluziv. + 04.21 Mă bucură faptul că am avut peste 110 olimpici care s-au îndreptat spre universitatea noastră şi n-au ales să plece din ţară. Iar dintre programele care sunt foarte atractive în acest an merită menţionate Psihologia, Ştiinţele Cognitive, Contabilitatea, Informatică, Dreptul, Media Digitală”, ne-a declarat Daniel David, rectorul Universitățîi „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.
La Iași, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, specializarea kinetoterapie și motricitate specială a rămas în topul preferințelor. Aproape 9 candidați pe un loc. Urmează informatică economică, 8 candidați pe loc și psihologia cu șase candidați pe un loc.
”Interesul pentru kinetoterapie are legaura cu cerințele pieței, absolvenții își gassc cu usurinat un loc de muncă, și anul trecut a fost la fel”, susține lect.univ.dr. Sorin Mocanu, prorector la Univesitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
La Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Psihologie au fost ocupate toate locurile. La fel și la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, la specializările medicină generală, medicină dentară și farmacie.
”Sunt câteva domenii în care nu a existat aceeași emulație că în alți ani, baleneokinetoterapie, din păcate avem 27 de locuri disponibile”, anunță prof.univ.dr. Andrei Moțoc, prorector, Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara.
În septembrie sunt programate sesiunile de admitere de toamnă.