Duminică 11 mai 2025 | București 20˚C / Mai mult noros

Apel pentru înființarea de urgență a centrelor de tratament antidrog

17 aprilie 2025, 08:17 (actualizat 17 aprilie 2025, 11:46)

Moartea tânărului Rareș Ion, zis Castron, de 20 de ani, a readus în discuţie necesitatea înfiinţării de urgenţă a Centrelor pentru dezintoxicare. În același timp, pune sub semnul întrebării deciziile prea blânde luate de instanţe în cazul traficanţilor de droguri cât şi modul în care aceştia sint monitorizaţi în timpul controlului judiciar sau arestului la domiciliu.

Rareș Ion, zis Castron, a murit la doar 20 de ani, după ce a participat la un live pe TikTok alături de Tudor Duma, zis Maru. Cei doi ar fi consumat substanțe interzise în timpul filmării, potrivit comentariilor de pe TikTok ale celor care au văzut scenele de dinaintea tragediei. La scurt timp  după ce Rareș s-a stins din viață, Maru a vorbit din nou cu urmăritorii  lui și le-a transmis că tânărului i s-ar fi făcut rău chiar în garajul  său, iar cineva a chemat salvarea.

DIICOT a deschis acum o anchetă penală in rem pentru trafic de droguri. În fața anchetatorilor va ajunge şi Tudor Duma, zis Maru, condamnat deja în primă instanţă în dosarul lui Vlad Pascu la 4,3 ani de închisoare. Odată cu decizia, magistraţii l-au pus în libertate sub control judiciar până la o sentinţă definitivă.

CITEȘTE ȘI: Maru, reținut de procurorii DIICOT după ce un tânăr a murit de la o supradoză

În acest timp, Tudor Duma trebuia supravegheat, spun juriștii consultați de știrile TVR.

Avocat Gabriela Savu: Poliția ar fi trebuit să verifice inclusiv activitatea inculpatului după condamnarea în prima instanță și să verifice dacă nu cumva săvârșește alte infracțiuni în această perioadă.

Poliţia nu mai este informată în prezent de medici în cazul în care o persoană ajunge la spital sub influenţa drogurilor. De raportare se ocupă Agenţia Antidrog, însă instituţia a fost desfiinţată, acum fiind în proces de reformare. În plus, pacientul se poate externa pe semnătură, aşa cum a fost şi cazul lui Rareş Ion care, internat cu supradoză, a plecat pe proprie răspundere de la Spitalul Floreasca din Capitală.

Bogdan Oprița, medic la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti: Singura obligație legală de a anunța politia este dacă pacientul care vine cu abuz de substanțe de acestea, numai dacă pacientul decedează. În rest, noi avem niște formulare de declarare a substanțelor psihoactive de abuz, niște formulate care sunt stabilite printr-un oridin al ministrului de Interne, cu obligația de raportare către Agenția Națională Antidrog. Mai departe, ce fac dânșii de-acolo, nu știu să vă spun.

Specialiştii antidrog atrag atenţia că amânarea înfiinţării centrelor de dezintoxicare va duce la cazuri tot mai multe de acest gen.

Cătălin Țone, expert antidrog:  Acesta trebuia să fie ajutat, să fie evaluat și în același timp și internat, din păcate neexistand aceste centre la stat.

Și acest caz să fie o lecție pentru autorități și să se grăbească construirea celor 8 centre pentru tratament postcură. În ultimele luni de viață, Rareş Ion a fost de mai multe ori internat în spital și a avut episoade de criză, potrivit filmărilor postate chiar de el pe rețelele sociale. În unele chiar își acuza părinții că vor să-l interneze cu forța.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite