Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral. Ministerul Sănătății schimbă abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral
Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral
29 octombrie 2023, 10:42

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un nou program de acțiuni prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.

Strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.
Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

În cursul acestui an, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”).

Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC) – World Stroke Day – este marcată anual la 29 octombrie, pentru a atrage atenţia că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la gravitatea şi ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral şi de a vorbi despre modalităţi de prevenţie şi recunoaştere a semnelor producerii bolii. Este, de asemenea, o oportunitate de a susţine acţiuni de către factorii de decizie la nivel global, regional şi naţional, care sunt esenţiale pentru prevenirea accidentului vascular cerebral, accesul la tratament şi sprijin pentru supravieţuitori şi îngrijitori, notează site-ul https://www.world-stroke.org/.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite