Antidotul pentru un bărbat din Urlați diagnosticat cu botulism a fost găsit tocmai la Chișinău. S-a îmbolnăvit de la o conservă de pește

23 aprilie 2024, 21:02 (actualizat 24 aprilie 2024, 00:38)

Un bărbat din Prahova a fost diagnosticat cu botulism. Iar suferința lui scoate la iveală o situație incredibilă pentru România anului 2024. Serul necesar pentru tratamentul acestei boli, care poate deveni fatală, nu exista în țară. Medicii de la spitalul din Ploiești, unde a fost internat pacientul, au găsit doze de antidot tocmai la Chișinău.

Bărbatul de 51 de ani, din Urlați, județul Prahova, a ajuns la spital cu vărsături și o stare de rău generală. A mers la spitalul orășenesc și le-a spus medicilor că a mâncat pește din conservă pe 9 aprilie. A primit tratament pentru simptome, dar, pentru că starea lui se agrava, a fost transferat la spitalul din Ploiești.

Dr. Andrei Ilinca, director medical, Spitalul Judeţean Ploieşti: Au apărut și simptomele neurologice, nu mai putea deschide ploapele și nu mai putea înghiți și a fost trimis la noi cu suspiciunea de botulism, care s-a și confirmat. Starea e ameliorată pentru că a luat 2 doze de antitoxină și așteptăm cea de a treia doză.

Cu greu au reușit medicii de la Spitalul Județean Ploiești să găsească doze de antitoxină botulinică.

Dr. Andrei Ilinca, director medical, Spitalul Judeţean Ploieşti: A fost foarte greu, ne-au ajutat cei de la Chișinău, pentru că în România nu am găsit acest antidot.

A treia doză de tratament vine tot de la Chişinău.

Dan Decebal, medic primar epidemiolog: Botulismul este o intoxicație alimentară. Toxina e foarte periculoasă, cauzează paralizii, poate cauza și deces.

Direcția de Sănătate Publică Prahova a făcut anchetă, însă nu se știe ce lot de conserve are probleme.

Dr. Alice Conea, director, DSP Prahova: Dânsul se pare că le-a avut acasă, de mai mult timp achiziționate. Nu s-a putut identifica lotul și produsul. Nu se poate opri un lot anume de pește, nu se poate da o alertă alimentară.

Ministerul Sănătății a anunțat că, în acest moment, sunt 89 de cutii cu ser împotriva botulismului în țară, care vor fi distribuite spitalelor. Și că, înainte de apariția acestui caz, au existat stocuri, dar la un moment dat a fost o problemă de fabricație la singurul producător din Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite